Vzpomínka na Trevora Taylora

Vzpomínka na Trevora Taylora

Na začátku týdne prohrál bývalý jezdec Lotusu Trevor Taylor boj s rakovinou. Jeho nejlepším výsledkem bylo druhé místo z Velké ceny Nizozemska roku 1962.

V úterý 28. září zemřel na rakovinu účastník 27 závodů formule 1 Trevor Taylor. Bylo mu 73 let.

Rodák z anglického Sheffieldu vyhrál v roce 1958 britský šampionát formule 3. O rok později jezdil s vlastním cooperem formuli 2 a neúspěšně se pokoušel kvalifikovat do Velké ceny Velké Británie formule 1. Roku 1960 vyhrál společně s Jimem Clarkem v barvách Teamu Lotus tehdejší formuli Junior a o rok později titul sám obhájil. Zkusil si také závod F1. Ve Velké ceně Nizozemska zaskočil u Lotusu za zraněného Innese Irelanda. Dojel třináctý.

Na konci roku dostal od Colina Chapmana příležitost ve čtyřech nemistrovských závodech v Jihoafrické republice. V prvním dojel druhý a poslední vyhrál. To mu vyneslo angažmá u Lotusu po boku Jima Clarka na celou sezonu 1962. Hned v jejím úvodu dojel při svém druhém startu ve formuli 1 druhý v Zandvoortu. Na tento úspěch už do konce sezony a vlastně ani kariéry nenavázal. Během roku přežil také těžkou nehodu ve Spa a jeho vynikající výsledek ze začátku sezony mu stačil na celkově desáté místo v mistrovství světa. Chuť si spravil výhrami nemistrovských závodů v Mexiku (s Jimem Clarkem) a Jihoafrické republice.

Angažmá u Lotusu si udržel i v roce 1963. Sezonu zahájil šestým místem, ale opět už do konce ročníku nebodoval, zatímco Jim Clark získal titul. Tentokrát už Lotus Taylorovi smlouvu neprodloužil. Angličan proto zamířil do týmu British Racing Partnership. Bodoval jen šestým místem v USA, kde však dojel poslední. Mezitím závodil společně se svou sestrou ve vlastním týmu s cestovními vozy. Roku 1965 angažmá v F1 nesehnal a jezdil s brabhamem formuli 2.

Naposledy se Taylor objevil na startu velké ceny formule 1 roku 1966 v Brands Hatch. S vozem Shannon-Climax pro poruchu motoru nedokončil ani první kolo. Na sklonku kariéry závodil opět s cestovními a sportovními vozy. S Lolou T70 vyhrál roku 1967 Tourist Trophy v Oulton Parku. Se závoděním skončil jako přední pilot britské formule 5000 v roce 1972.

Angličan nosil žlutou přilbu i kombinézou. Právě on je spojován se zavedením žlutého pruhu, který zdobil zelené vozy Lotus od roku 1963, kdy pořadatelé 500 mil Indianapolis měli námitky proti vysokému počtu aut zelené barvy na startu. Na odkaz Trevora Taylora tak svým způsobem navazuje i současný malajský tým Lotus Tonyho Fernandese.

Doporučujeme

Články odjinud