Skupina členů britského parlamentu žádá odvolání GP Bahrajnu

Skupina členů britského parlamentu žádá odvolání GP Bahrajnu

Stejně jako v předchozích letech doprovázejí závod v Bahrajnu nesouhlasné názory především z Velké Británie. Ecclestone je ochotný se setkat s bahrajnskou opozicí.

Před několika dny apeloval Damon Hill na FIA, aby zaujala jasné stanovisko k Bahrajnu. Podle bývalého mistra světa by formule 1 do Bahrajnu jet neměla, aby nezhoršila napětí, které v zemi přetrvává.

V Bahrajnu totiž stále existuje nespokojená opozice, která se dovolává demokratických práv, která jsou podle ní obyvatelům upírána. Dochází k protestům a občas také k násilí. Také z tohoto důvodu adresovala skupina 20 členů britského parlamentu dopis Berniemu Ecclestonovi, v němž žádá zrušení závodu.

"Od dubna 2012 umřelo mnoho dalších lidí včetně dětí a celá země žije ve strachu a zastrašování," uvedli. "Loni se závod konal za podmínek stanného práva. Tři stovky protestujících byly zadrženy, někteří strávili měsíce ve vězení."

Podle členů parlamentu stále dochází k porušování lidských práv, a proto demokraticky smýšlející lidé nemůžou souhlasit s konáním závodu.

Ecclestone s odvoláním Grand Prix pochopitelně nepočítá. Ale je ochoten se setkat s bahrajnskou opozicí. "Nechceme problémy. Nechceme, aby se lidé hádali a bojovali kvůli věcem, kterým nerozumíme, protože my jim opravdu nerozumíme," uvedl. "Někteří lidé mají pocit, že je to naše chyba, že jsou tam problémy."

Šéf formule 1 dodal, že má pro bahrajnskou opozici pochopení. "Velmi s nimi sympatizujeme. Nezapomínejte, že jsem to byl já, kdo odvolal závod, když byl v Jižní Africe Apartheid."

Doporučujeme

Články odjinud