Red Bull sklízí kritiku a rady ze všech stran

Red Bull sklízí kritiku a rady ze všech stran

Red Bullu Racing se na rozdíl od Mercedesu nepodařilo v Malajsii aplikovat týmovou režii, přesto se na něj snáší nesrovnatelně větší vlna kritiky.

Sebastian Vettel neuposlechl v závěru malajsijského závodu týmový příkaz držet pozici za Markem Webberem a na týmového kolegu zaútočil. Ovšem to samé se v opačném pořadí odehrálo před dvěma roky v Británii. Navíc Webber tehdy přiznal, že týmové příkazy nerespektoval už několikrát.

Přesto teď Red Bull slyší kritiku ze všech stran, nejen od Lewise Hamiltona. "Nemyslím si, že by tu v této fázi šampionátu měly být týmové příkazy. A je jedno, o koho jde," řekl Ecclestone na adresu Red Bullu pro Telegraph.

"Představme si, že tito dva jezdci budou na konci roku v pozici vyhrát šampionát. Mark by pak Sebastianovi určitě nepomohl. Takže na to musí Sebastian myslet. Možná přijde chvíle, kdy bude chtít od Marka pomoct, ale nemyslím si, že to Mark udělá."

Šéfovi formule 1 se ale celkově nelíbí, že hned první čtyři pozice v cíli ovlivnily týmové příkazy. "To bychom tu mít neměli, že?" Není to dobré. Šéfové týmů vědí, co je správné a co špatné."

To šéfové týmů McLaren a Lotus si rovnou troufli Red Bullu radit, co by měl se svými jezdci dělat. "Nemáte na výběr, musíte to řešit. Jezdec tak zřejmě porušil smlouvu a tým je důležitější než jakýkoliv jezdec, že? Jakýkoliv tým," prezentoval pohled McLarenu Martin Whitmarsh.

"Tým má 600 až 700 členů, to je opravdu třeba jim (jezdcům) připomenout. Ale jezdci jsou soutěživí, takže je to náročné."

Eric Boullier, jenž vede Lotus, chápe rozhodnutí Red Bullu držet v závěru pozice. "Takže si musí pořádně promluvit o tom, jaké to mělo důvody. Já samozřejmě chápu, že chce Seb vyhrát, stejně jako Mark, ale možná už myslí na šampionát, protože ví, že bude těžký. Ale jako šéf týmu musíte dělat vždy to, co je nejlepší pro tým, tedy pokud jasně neupřednostňujete jednoho jezdce."

Bývalý Webberův manažer Flavio Briatore si myslí, že došlo k nenapravitelnému poškození vztahů uvnitř Red Bullu. "Jsou to dva profesionálové, budou vyhrávat závody a tak dále, ale je nemyslitelné, že by Mark v budoucnu Vettelovi pomáhal. A nemyslím, že by Vettel pomohl Markovi," řekl pro rádio RAI. "Takže budeme mít uvnitř jednoho týmu dva nepřátele, což snad pomůže Ferrari."

Rok 2013 proto má být poslední sezónou Webbera u Red Bullu. "To je jisté. Už loni tu byly problémy. Auto je velmi konkurenceschopné, takže tam jezdci chtějí zůstat, ale tohle byl důkaz, že Red Bull nikdo nevede. Vettel je tam šéf. Manažer nemůže zároveň jezdit," kritizoval Briatore.

Šéf týmu Christian Horner podle něj svou práci nedělá dobře. "Kdyby měl jako manažer koule, nechal by je znovu si vyměnit pozice. Problém je, že jsou tam na boxové zdi dva lidé s odlišným myšlením, Helmut (Marko) za nimi hovoří s Mateschitzem, takže se dá pochopit, že mají všichni strach," dodal Briatore.

Doporučujeme

Články odjinud