Prodej formule 1 v roce 2006 byl podezřelý, německá policie zatýkala

Prodej formule 1 v roce 2006 byl podezřelý, německá policie zatýkala

Německé orgány činné v trestním řízení nabyly podezření, že před pěti lety došlo ke korupci při změně majitele formule 1. Policie proto zatkla bývalého bankéře.

Gerhard Gribkowsky stál v čele oddělení pro řízení rizika v bance BayernLB, která je vlastněná spolkovou zemí Bavorsko. Tato banka vlastnila podíl ve formuli 1, který ji připadl po krachu mediálního magnáta Lea Kirche.

Podle žalobců Gribkowsky ze své pozice rozhodl o prodeji tohoto podílu společnosti CVC, která je majoritním vlastníkem formule 1 dodnes, aniž by nechal řádně ocenit jeho hodnotu. Pak k němu připutovalo 50 miliónů dolarů, které považuje policie za úplatek.

Zmíněnou sumu obdržel Gribkowsky ve dvou platbách, které byly podle žalobce zamaskovány jako odměny za dvě konzultantské smlouvy. Tyto platby mu přišly z daňových rájů do Rakouska do nadace s názvem Sunshine.

Právní zástupce Gribkowskyho tvrdí, že nadace byla založena zcela legálně a peníze zdaněné. Navíc se prý těmito penězi zabývali rakouští vyšetřovatelé již v letech 2006 a 2007 a na nic nelegálního nepřišli.

Společnost CVC se od podezření, že by Gribkowskyho korumpovala kvůli nižší ceně za podíl ve formuli 1, distancovala. "CVC potvrzuje, že se nijak nezapojila ani neví o žádné platbě panu Gribkowskymu nebo komukoliv jinému s ním spojeným v souvislosti s akvizicí formule 1 ze strany CVC."

Doporučujeme

Články odjinud