Na Nový rok startuje Dakar 2011

Na Nový rok startuje Dakar 2011

Dnes začíná další ročník slavného pouštního dobrodružství Rallye Dakar. Již potřetí v řadě se jede na území Jižní Ameriky, kam se závod z bezpečnostních důvodů přestěhoval z Afriky.

Tento rallyový maraton se jel poprvé v roce 1979 z Paříže do Dakaru. Trasa se v průběhu let měnila. Díky stále častější hrozbě teroristických útoků na africkém území docházelo k rušení některých etap a v roce 2008 byl dokonce na poslední chvíli odvolán celý závod. Soutěž se následně přesunula do Argentiny a Chile, kde se letos pojede potřetí. Start i cíl závodu bude opět v Buenos Aires. Závodníci mají od 1. do 15. ledna urazit více než devět tisíc kilometrů, z nichž pět tisíc tvoří rychlostní zkoušky. Jediný volný den je na programu 8. ledna v Arice.

Letošního ročníku se účastní 146 posádek automobilů, 183 motocyklů, 33 čtyřkolek a 68 kamionů. Závodníci jsou z 51 zemí a je mezi nimi třináct žen.

V kategorii automobilů lze favority hledat v továrních týmech Volkswagen a BMW. V barvách wolfburské automobilky se představí vítězové posledních dvou ročníků Carlos Sainz a Giniel de Villiers. V týmu je doplní loni druhý Katařan Násir Al-Atíja, který mimochodem reprezentoval svou zemi na předchozích čtyřech olympijských hrách ve střelbě na hliněné holuby, a Američan Mark Miller (loni třetí, v roce 2008 druhý). Mnichovskou automobilku reprezentuje devítinásobný dakarský vítěz Stéphane Peterhansel, či pátý muž Dakaru 2009 Polák Krzysztof Holowczyc známý také z WRC. Doplní je Argentinec Orlando Terranova a Ricardo Leal dos Santos z Portorika. Do celkového pořadí by rád promluvil i v roce 2009 třetí Američan Robby Gordon, který se proslavil zejména v závodech Indycar a NASCAR. Pojede znovu s hummerem. Vozy Nissan pak budou řídit bývalí špičkoví motocyklisté Joan Roma (motocyklový vítěz Dakaru z roku 2004), Alfie Cox (mj. třetí v roce 2005) a vytrvalostní mistr světa silničních motocyklových z roku 1998 Christian Lavielle.

Mezi motocyklisty budou největšími favority předchozí vítězové, trojnásobný Cyril Despres a dvojnásobný Marc Coma s továrními stroji KTM, šlapat na paty by jim měl další jezdec s rakouským strojem Pal Anders Ullevalseter z Norska. Tradičně silný bývá i David Casteu, který letos pojede motocyklem Sherco. V kategorii čtyřkolek by si Čech Josef Macháček rád připsal další výhru, ale zejména argentinští bratři Marcos a Alejandro Patronelliové, kteří rovněž sedlají stroje Yamaha, patří rovněž mezi velké favority.

V kategorii kamionů, kde Češi v dřívějších letech sklízeli největší úspěchy, mají největší šanci ruské kamazy, které pilotují šestinásobný vítěz Vladimir Čagin, dvojnásobný Firdaus Kabirov, Eduard Nikolajev, Ilgizar Mardějev a Sergej Rešetnikov. Nejvyšší ambice má také Gerard de Rooy s kamionem Iveco, Marchel van Vliet s vozem MAN a ekipa dalších nizozemců s kamiony Ginaf a DAF. Na první desítku si znovu brousí zuby André de Azevedo s tatrou, který má v posádce českého spolujezdce Jaromíra Martince. Do pořadí na elitních místech by rád promluvil i Aleš Loprais se spolujezdci Milanem Holaněm a Josefem Kalinou. Synovec šestinásobného vítěze Dakar v Jižní Americe ještě nikdy nedokončil, což by rád napravil. Na loňské pěkné čtvrté místo by chtěla navázat posádka Liazu. Martin Macík ale letos zůstal jen manažerem a hlavním řidičem má být tentokrát Vlastimil Vildman, kterého v kabině doplní Jan Bervic a zkušený Ladislav Fajtl.

Z dalších Čechů se představí motocyklisté David Pabiška a Jan Veselý, čtyřkolkář Martin Plechatý (všichni Yamaha), posádky automobilů ve složení Jiří Janeček/Viktor Chytka (Hummer), Petr Mikula/Ivan Novák (Toyota), Michal Honda/Jan Tománek (Mitsubishi), Zdeněk Sládek/Pavel Sukop (Hummer H3), v kategorii kamionů se pak objeví posádky Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/David Vršecký, Martin Kolomý/Jaroslav Lamač/David Kilián (všichni Tatra) a Robert Randýsek/Vladimír Nemajer/Roman Šiška (MAN).

Doporučujeme

Články odjinud