Montezemolo kritizuje politiku, kandidátem na prezidenta Itálie ale není

Montezemolo kritizuje politiku, kandidátem na prezidenta Itálie ale není

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo se obul do politických poměrů v Itálii a příští volby označil za klíčové. Odmítl ale, že tak oznamuje svoji kandidaturu.

Montezemolo založil před dvěma roky asociaci Italiafutura, což je think-tank, jenž se snaží předkládat řešení problémů Itálie. V letošní závěrečné zprávě této asociaci, kterou prezident Ferrari pojal formou otevřeného dopisu, ostře kritizoval italské politické poměry.

Připomněl, že Itálie čelí velké krizi, kterou je třeba vyřešit co nejrychleji, jinak bude příliš pozdě. Druhá republika podle něj selhala a Itálii je třeba přebudovat a obnovit důvěru v demokracii. Z tohoto důvodu označil příští volby za klíčové, ve kterých musí dojít k výměně politické reprezentace, a svůj dopis provokativně podepsal jako "Luca di Montezemolo, budoucí prezident Itálie."

Tím ale nechtěl říct, že v roce 2013 bude kandidovat na prezidenta Itálie, jak se dlouho spekulovalo. Jeho mluvčí to kategoricky popřel a připomněl, že v otevřeném dopise o kandidatuře či vstupu do politiky nepadlo ani slovo. Prezident Ferrari proto pokračuje dál ve své práci jako doposud.

Doporučujeme

Články odjinud