Majitel týmu Renault vzkazuje Belgičanům: Prodejte Spa, máme zájem

Majitel týmu Renault vzkazuje Belgičanům: Prodejte Spa, máme zájem

Belgičané stále nevyřešili budoucnost svého okruhu ve Spa, současný ztrátový model financování je dlouhodobě neudržitelný. Společnost Genii, jež vlastní tým Renault, navrhuje prodej do soukromých rukou.

Stejně jako mnoho dalších závodů generuje i Grand Prix Belgie každoročně ztrátu, kterou jsou daňoví poplatníci čím dále méně ochotní platit. Belgičané proto hledají řešení, jednou z cest by mohlo být střídání v kalendáři s Francouzi, kteří se na svůj návrat chystají v roce 2013.

Podle šéfa Genii Gérarda Lopeze ale vede cesta pro Spa přes soukromý sektor, vláda by měla okruh prodat. Belgie má podle něj díky Jérômu D’Ambrosiovi a okruhu ve Spa vše pro to, aby její účast v motorsportu získala novou dynamiku.

"Bohužel ale signály vysílané v posledních měsících z oblasti průmyslu a politiky nejsou zrovna pozitivní," konstatoval Lopez pro lucemburský list paperJam. "Jsem přesvědčený, že je možné okruhu Spa-Francorchamps vrátit místo, které si zaslouží, a udělat z něj zdroj zisku, ale podle mě je to třeba provést prostřednictvím soukromého sektoru."

Lopez zdůraznil, že Genii v současnosti žádné aktivity směřující ke koupi okruhu ve Spa nevyvíjí, zatím zastává pasivní roli.

"Ovšem pokud by příslušní lidé rozhodli svěřit okruh Spa-Francorchamps soukromým investorům, Genii Capital by mohla zvážit zapojení do tohoto projektu. Pokud by se po analýze ukázal být solidní a zajímavý, mohli bychom skutečně učinit nabídku a přispět k oživení této sportovní legendy. Nápady, jak ji učinit rentabilní, existují. Otázka teď jen je, komu, kdy a jak je nabídnout," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud