Je to naše poslední špatná sezóna, hlásí Ferrari

Je to naše poslední špatná sezóna, hlásí Ferrari

Ferrari je přesvědčeno, že se změní tak, aby bylo v budoucnu neporazitelné. Dobré výsledky mají přijít už příští rok.

Pro Ferrari je sezóna úspěšná, jen když získá mistrovský titul. To se mu podařilo naposledy v roce 2008, když vyhrálo pohár konstruktérů, o rok dříve pak naposledy vyhrálo v jezdcích.

"Jsme přesvědčeni, že tohle je naše poslední špatná sezóna," prohlásil šéf týmu Stefano Domenicali v rozhovoru pro La Repubblica. "Todt (předchozí šéf) vyhrál hodně, ale měl čas vybudovat vítězný a vyvážený tým. Mým cílem je to samé, a co se budoucnosti týče, jsem optimista."

Domenicali si věří natolik, že podle něj Ferrari nastoupí novou éru dominance.

"Ten Red Bull... Možná budu znít jako blázen, ale jsem přesvědčený, budujeme základy neporazitelné struktury. Ale pozor, u kormidla nebude jeden osamocený člověk jako Newey u Red Bullu, ale tým."

"Alonso tomu věří. Podepsal do roku 2016, je uprostřed své kariéry. Vítěz jako on by se takhle nezavázal, kdyby tomuto projektu pevně nevěřil. Ferrari musí vítězit, v naší historii jsme se nikdy nesměli usmívat za druhé místo."

Další titul mají tedy Maranellští získat už příští rok. V Belgii sice prohlásili, že většinu zdrojů v aerodynamice už věnují vozu 2012, ale Domenicali odmítá zcela uzavřít vývoj letošního monopostu.

"Je to chyba, kterou jsme udělali už v minulosti, a nesmíme ji opakovat. Část současného vývoje může být důležitým základem pro příští rok," vysvětloval. "Klíčové je se naučit naplno využívat pneumatiky ve všech podmínkách. Do listopadu můžeme experimentovat s různými variantami nastavení a pokračovat v práci. Musíme si zachovat agresivní přístup, i když šampionát je už pryč."

Přitom Ferrari patřilo po předsezónních testech k hlavním favoritům spolu s Red Bullem. Domenicali přiznal, že byl šokován, když v Austrálii zjistil, že jeho vůz ztrácí 1,4 sekundy na nejlepší.

"Bylo to nepřijatelné a šokující. V únoru mi bylo řečeno, že je všechno v pořádku, a pak jsme v březnu zjistili, že není," vzpomínal. "Přehlíželi jsme výfuky, byla to možnost, jak poskočit vpřed, a my jsme ji podcenili."

"Oblasti, které můžou znamenat rozdíl, musíme pokud možno identifikovat dřív než soupeři. I když Alonso získal o 41 bodů víc než loni v prvních 12 závodech, není jeho chybou, že Vettel šampionát zabil. Udělali jsme chyby, ale on je fenomenální."

Ferrari teď čeká domácí závod v Monze, který loni vyhrálo. Zopakovat tento úspěch ale bude podle šéfa Scuderie těžké. "Loni to bylo fantastické, ale nemyslím, že by to letos bylo tak snadné, protože je tu víc soupeřů, kteří jsou v kvalifikaci konkurenceschopní," řekl pro AP.

"V posledních závodech, kromě Belgie, jsme byli znovu konkurenceschopní, takže tomu dáme vše s cílem vyhrát, i když víme, že to bude velmi, velmi těžké."

Doporučujeme

Články odjinud