Je pro nás Grand Prix přínosná, nebo se jí vzdáme? přemítají Australané

Je pro nás Grand Prix přínosná, nebo se jí vzdáme? přemítají Australané

Rostoucí poplatky za závod formule 1 tlačí bilanci australské Grand Prix do čím dál větších deficitů, proto začali Australané zvažovat možnost, že z kalendáře sami dobrovolně odejdou.

Formule 1 jezdí v Austrálii od roku 1996 v Albert Parku v Melbourne. Starosta města Robert Doyle ovšem připomněl, že ji od začátku dotují daňoví poplatníci. Zatímco v první sezóně vygenerovala Grand Prix ztrátu 1,7 miliónu dolarů, v roce 2015, kdy městu vyprší současná smlouva s formulí 1, to podle odhadů bude 70 miliónů.

Doyle proto vidí čtyři možné scénáře: Ecclestone přesune závod do jiné země, nebo se uskuteční noční GP Austrálie v jiném městě, nebo podstoupí Albert Park modernizaci a v kalendáři setrvá, nebo se Melbourne závodu dobrovolně vzdá.

"Musíme čelit té čtvrté možnosti. Nevím o žádném městě, které by se dobrovolně vzdalo Grand Prix, ale mohlo by být Melbourne první? Ta poslední možnost znamená, že si řekneme, že to bylo 20 fantastických let, že přínosy pro město a stát byly obrovské, ale že jsme došli na konec," uvedl Doyle pro Herald Sun.

Doyle totiž nevěří, že pozitivní dopady závodu na lokální ekonomiku dokážou kompenzovat ztráty, které musí daňoví poplatníci uhradit. Pokud by se mělo Melbourne Grand Prix po roce 2015 vzdát, bylo by podle starosty nutné najít jinou větší akci, kterou by město pravidelně pořádalo.

Podle šéfa GP Austrálie Rona Walkera přinese závod formule 1 do místní ekonomiky 160 miliónů dolarů, proto je chybné uvažovat o jejím zrušení. Navíc se podle něj pořadatelům daří každý rok snižovat náklady.

Doporučujeme

Články odjinud