Hill: Situace v Bahrajnu není dobrá, měli bychom přehodnotit svůj postoj

Hill: Situace v Bahrajnu není dobrá, měli bychom přehodnotit svůj postoj

Damon Hill uznal, že je napětí v Bahrajnu stále velké. Formule 1 by podle něj mohla svojí přítomností na Šakiru způsobit více škody než užitku.

Ještě v únoru byl Hill, který v současnosti působí jako spolukomentátor formule 1 na Sky Sports, přesvědčený, že se situace v Bahrajnu zlepšila, a tudíž že není důvod o závodu pochybovat. Svůj názor ale změnil.

"Situace je tam teď jiná," řekl pro Guardian. "Protesty nepolevily a možná jsou dokonce ještě odhodlanější a organizovanější. Současný stav vyvolává obavy." Bývalý mistr světa zároveň odmítl tezi Bernieho Ecclestona, že bahrajnské problémy zveličují média.

"Doufám, že si je FIA vědoma všech implikací a skutečnosti, že události v Bahrajnu nejsou takové, jak je nám často namlouváno, tedy že jde o partu mladíků, kteří házejí Molotovovy koktejly, protože tohle je příliš velké zjednodušení. Pokud si tohle myslí, měli by si dávat větší pozor. Sto tisíc lidí neriskuje své životy na demonstracích jen tak pro nic za nic."

Protestující v Bahrajnu si navíc čím dál častěji berou za téma právě formuli 1 a žádají, aby se závod nekonal nejen z úcty k obětem represí. Hill se proto obává, že by Grand Prix mohla situaci ještě zhoršit.

"Pro formuli 1 by bylo špatné, kdyby byla spojována se zavedením stanného práva, aby se mohl závod uskutečnit," konstatoval. "O tom by tento sport být neměl. Dnes se dá říct, že by závod mohl vytvořit víc problémů, než by jich vyřešil."

Bývalý pilot však zatím nevolá po okamžitém zrušení závodu. "Pokud tam pojedeme, pojedeme tam všichni. Ale v Bahrajnu evidentně pořád je hodně bolesti, zloby a napětí. Formule 1 by měla raději jasně říct, že to dobře chápe a že chce pro Bahrajn jen to nejlepší, i pro všechny ostatní země, které navštěvuje. Myslím, že je F1 blízko této hranici."

"Ale je tu ještě jedna myšlenka, která trápí: Hraje si formule 1 s ohněm čistě z finančních důvodů, zatímco lidé riskují životy, aby protestovali proti tomuto závodu?"

Nesouhlas se závodem v Bahrajnu vyjadřují také fanoušci po celém světě prostřednictvím různých anket, například 60 % čtenářů F1 Racingu nepovažuje za správné ho uskutečnit, zatímco jen 24 % chce, aby se jel.

Doporučujeme

Články odjinud