Hamiltona nahradí u McLarenu Sergio Pérez

Hamiltona nahradí u McLarenu Sergio Pérez

McLaren oznámil, že na místo Lewise Hamiltona angažoval od příští sezóny Sergia Péreze. Mexický jezdec se stane týmovým kolegou Jensona Buttona.

Pátek přinesl očekávané potvrzení odchodu Lewise Hamiltona z McLarenu na konci letošní sezóny. Ovšem zprávy přišly v nečekaném pořadí, nejdřív McLaren oznámil, že na Hamiltonovo místo angažoval Péreze, aniž by bylo oficiálně potvrzeno, že mistr světa z roku 2008 přestupuje k Mercedesu. Mexičan podepsal s Wokingem "víceletou" smouvu, její trvání tým neupřesnil.

"Jsem nadšený, že jsem se stal jezdcem Vodafone McLaren Mercedesu," komentoval Pérez. "McLaren je jedno z největších jmen v historii formule 1. Více než 40 let je McLaren týmem, pro který chce každý závodní jezdec jezdit. Já jsem vyrostl na příbězích o mnohonásobných úspěších v šampionátu Ayrtona Senny s McLarenem a jsem skutečně poctěn, že si mě vybrali, abych byl od roku 2013 Jensonovým kolegou."

"Nepochybuji o tom, že je to velký krok, stejně jako by byl pro každého jezdce, ale jsem na něj připravený. Takže zatímco jsem stále soustředěný na odvedení co nejlepší práce pro Sauber ve zbytku sezóny, už se obrovsky těším na spolupráci se všemi u McLarenu a s Jensonem, kterého dlouho obdivuji jako brilantního jezdce a velkého šampióna."

Pérez nezapomněl poděkovat všem, kdo mu doposud v jeho kariéře pomáhali: Sauberu, Carlosi Slimovi a své rodině. Zmínka Carlose Slima připomíná, že za Pérezem stojí silní sponzoři, takže McLaren tak možná získá náhradu, pokud se hlavní sponzor Vodafone rozhodne odejít. Nebo naopak může Vodafone díky Pérezovi zůstat, protože s ním dosáhne na nové trhy.

"Jménem McLarenu nadšeně vítám Sergia u nás," řekl šéf týmu Martin Whitmarsh. "Jeho výkony v průběhu roku 2012 nás přesvědčily, že je velmi slibným jezdcem budoucnosti. Byla to šňůra skvělých výkonů, trojice pódií a brilantní nejrychlejší kolo v letošní GP Monaka, co nám ukázalo, že Sergiovi neschází nic, co se rychlosti a nasazení týče."

McLaren tak bude znovu mít jednoho zkušeného a jednoho mladého jezdce. Whitmarsh samozřejmě nepochybuje, že i z Péreze se stane kandidát na titul. Na závěr poděkoval Hamiltonovi.

"Nakonec je třeba využít této příležitosti, abychom poděkovali Lewisovi. Napsal s námi obrovskou kapitolu svého života a kariéry, byl a vždy bude  dobrým členem exkluzivního klubu, klubu mistrů světa McLarenu. Samozřejmě mu přejeme v budoucnu hodně úspěchů, stejně tak samozřejmě přejeme a věříme, že se také Sergio stane jednoho dne členem tohoto exkluzivního klubu a že to nebude dlouho trvat." McLaren ujistil, že letos stále pevně stojí za Hamiltonovými ambicemi v šampionátu.

Doporučujeme

Články odjinud