Formule 1 je připravena na burzu, akcie mění majitele už teď

Formule 1 je připravena na burzu, akcie mění majitele už teď

Vstup formule 1 na burzu je velmi blízko. Po technické stránce je téměř vše připraveno, ale veřejný prodej akcií by mohly poznamenat některé nedořešené záležitosti.

Vedení formule 1 o vstupu na burzu oficiálně mlčí, ale z různých zdrojů se na veřejnost dostávají informace a podle těch posledních se královně motorsportu dostalo oficiálního schválení ze strany singapurské burzy. Odhaduje se, že do prodeje půjde čtvrtina až třetina akcií formule 1, přičemž by tento balík měl vynést 2,5 až 3 miliardy dolarů.

K majetkovým pohybům ale dochází už nyní. Podle agentury Reuters prodal dosavadní většinový majitel formule 1 - společnost CVC - zhruba 23 procent svých akcií v celkové hodnotě 1,6 miliardy dolarů společnostem Black Rock, Waddell & Reed a Norges Bank. Podíl CVC ve formuli 1 se tak zmenšil na 40 procent.

Spekuluje se, že příležitost koupit akcie formule 1 dostanou v neveřejném předprodeji i některé týmy.

Vstup na burzu by se měl uskutečnit na konci června, ale formule 1 si možná nevybrala nejlepší chvíli. Ve svých rukou sice má řešení vztahu s Mercedesem, který jako jediný větší tým zatím nemá předběžnou smlouvu na svoji účast v soutěži od příštího roku, ale ekonomické klima není úplně příznivé. Že úspěch na burze není zaručený, ukázal v minulých dnech Facebook.

Navíc investoři bývají citliví na negativní zprávy všeho druhu a v tomto ohledu se jeví jako kontroverzní vedení Bernieho Ecclestona. Šéf formule 1 má na krku nedořešenou korupční kauzu s Gerhardem Gribkowskym, ke které se možná přidají daňové úniky, a teď v Británii čelí dalšímu obvinění z korupce.

Bývalý šéf Konzervativní strany David Davis tvrdí, že po něm před 10 lety chtěl podnikatel Alan Curtis, aby našel pro tehdejšího prezidenta FIA Maxe Mosleyho křeslo v parlamentu. Odměnou za to mu měl být štědrý příspěvek od Bernieho Ecclestona. Davis odmítl, přičemž Ecclestone a Mosley pochopitelně popírají, že k něčemu takovému došlo.

Doporučujeme

Články odjinud