Ecclestone otočil, do Bahrajnu se mu už moc nechce

Ecclestone otočil, do Bahrajnu se mu už moc nechce

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone začal slyšet na kritiku, se kterou se setkává plánovaný návrat Grand Prix Bahrajnu. Závod by chtěl pro jistotu posunout na konec sezóny.

Světová rada motorsportu FIA v pátek schválila náhradní termín pro GP Bahrajnu, má se uskutečnit 30. října místo GP Indie. Rada se tak rozhodla mimo jiné na základě zprávy, která označila situaci v království za klidnou.

Jenomže postupně vychází najevo, že vyslanec federace, který zprávu zhotovil, se v Bahrajnu zřejmě setkal jen s lidmi blízkými vládě, nikoliv se skutečnou opozicí, tudíž jsou jeho informace zkreslené. Ostatně Bahrajnci už vyhlásili na závod den hněvu a prezident bahrajnského Centra pro lidská práva oznámil, že vyzve všechny účastníky formule 1, ať na Šakir ze solidarity nejezdí. Podle něj jsou občané Bahrajnu stále zatýkáni, vězněni a zabíjeni.

Prezident FIA Jean Todt sice rozhodnutí rady hájil, ale existují pochybnosti, že bylo jednomyslně odhlasováno. Podle některých zdrojů je právě jednomyslný souhlas podmínkou, aby se závod do kalendáře mohl vrátit. "Bylo to 25 rukou? 27? Viděl jsem všechny ruce nahoře a řekl jsem: ´Á, jednomyslná shoda.´ Oznámil jsem to a nikdo nic nenamítl. Nikdo neřekl, že se zdržel, nebo že hlasoval ne," uvedl Todt pro Telegraph.

Proti GP Bahrajnu se navíc začal obracet Bernie Ecclestone. Ten teď nesouhlasí s říjnovým termínem a chce závod přesunout na konec sezóny, aby šel bez větších potíží zrušit, pokud to bude nutné. Podle Telegraphu vyzval týmy, aby vyjádřily nesouhlas s rozhodnutím rady a vyvolaly nové hlasování o Bahrajnu.

"V tuto chvíli nevím, co se bude dít," řekl šéf formule 1. "Bylo by lepší přesunout Bahrajn na konec sezóny, a pokud tam bude bezpečno, tak fajn, můžeme tam jet. Pokud ne, tak tam nepojedeme a nevzniknou žádné problémy. Vyslechli jsme si zprávu FIA, která říkala, že v Bahrajnu nejsou vůbec žádné problémy. Ale já jsem zaslechl něco jiného a je vidět, že musíme být opatrní."

"O peníze nejde. Závod je tu, protože nás Bahrajnci požádali, abychom ho zachovali. Pokud závod nebude, vrátíme jim je, ale peníze nejsou problém. Jde o to, jestli je bezpečné a dobré ten závod mít, to je ten problém. Ten datum 30. října můžeme změnit faxovým hlasováním, pokud to bude nutné. Jde to udělat, a to rychle."

V rámci Světové rady ovšem podle Todta hlasovali pro 30. říjen Stefano Domenicali (šéf Ferrari) coby zástupce týmů a Vidžaj Mallya (majitel Force Indie) coby zástupce Indie. Možná ale všichni změní názor pod tlakem veřejnosti, petice proti bahrajnskému závodu se blíží půl miliónu podpisů.

Doporučujeme

Články odjinud