Zůstane Red Bull u Renaultu? Francouzi chtějí odpověď do května

Zůstane Red Bull u Renaultu? Francouzi chtějí odpověď do května

Bude v roce 2019 jezdit Red Bull s motory Renault nebo Honda?U Renaultu by chtěli znát odpověď do května.

Christian Horner v Barceloně řekl, že pro rok 2019 jsou z pohledu Red Bullu všechny možnosti otevřené. Tým bude pozorně sledovat, jak se bude dařit Toro Rosso s motory Honda.

Smlouva s Renaultem končí na konci letošní sezóny. Francouzi chtějí, aby se Red Bull rozhodl do května. Termín není stanoven náhodou. Vychází z pravidel a to konkrétně z dodatku číslo 9 Sportovních pravidel, které stanovují, že do 15. května musí výrobci oznámit, kterým týmům budou dodávat v další sezóně.

Pokud by některý z týmů zůstal bez motoru, vstoupila by do hry FIA a týmu by musel dodávat ten výrobce, který dodává nejmenšímu počtu týmů.

Je nutné říct, že pravidlo je hodně flexibilní. Určitě si vzpomenete, že si McLaren a Toro Rosso prohodili dodavatele pohonných jednotek mnohem později. Renault ale přesto vidí květen jako logický termín.

„Pokud jde o nás, bude to konečný termín,“ potvrdil Abiteboul pro Motorsport.com. Podle šéfa Renaultu to neznamená, že do konce května musí být nutně dokončeny detaily nové smlouvy. Stačí, když se Red Bull zaváže k další spolupráci.

„Myslím, že to bude základem pro jakoukoliv diskusi. Existuje pak řada konkrétních služeb, které mohou dostat: chtějí vlastního dodavatele oleje, chtějí specifické testy na dynamometru atd.“

Je možné, že Renaultu nakonec zůstane jen jeden zákaznický tým – McLaren.

Na dotaz, co by to znamenalo po finanční stránce, reagoval Abiteboul: „Vždy jsme říkali, že být dodavatelem motorů je velmi špatný byznys.“

Foto: Getty Images / Patrik Lundin

Doporučujeme

Články odjinud