Zůstane Honda s Red Bullem? Japonci jsou ve složité situaci

Zůstane Honda s Red Bullem? Japonci jsou ve složité situaci

Honda má s Red Bullem smlouvu do konce příštího roku. Prodlouží i nad tento rámec?

Honda vloni prodloužila smlouvu s Red Bullem o pouhý rok. Obě strany se tak vyhnuly tomu, aby se dostaly pod tlak před revoluční sezónou 2021. Za pár měsíců ale budou ve stejné situaci.

„Čekají jen na to, až uvidí, jaká přijdou pravidla buď pro rok 2021, nebo především pro rok 2022, pokud jde o homologaci nebo zmrazení motorů kvůli snížení nákladů,“ uvedl tehdy Christian Horner.

Podle Motorsport.com má ale Honda větší problémy. Všichni výrobci aut jsou nyní pod velkým tlakem, aby vyráběli co nejvíce elektromobilů. Některé vlády chtějí v letech 2035 až 2040 zakázat prodej nejen vozů s benzínovým a naftovým motorem, ale na pomyslnou černou listinu se dostávají i hybridy.

Red Bull a možná i AlphaTauri mají potenciál mít letos úspěšnou sezónu. Podle Hondy ale není hlavní problém v tom, co se děje na trati. 

„Mluvíme s Red Bullem o pokračování po roce 2021,“ řekl výkonný ředitel Hondy Masaši Jamamoto pro Motorsport.com. 

„Ale další věc, kterou musíme zvážit, je, že celý automobilový průmysl čelí velmi obtížné situaci kvůli elektrizaci.“

„Mnoho společností musí hodně investovat, takže musíme přemýšlet o podnikatelské stránce a o tom, jak efektivní můžeme program provozovat. O to tu jde.“

Pro automobilky tak může být v současné době paradoxně lepší formule E. A nejde jen o teorii. Automobilek v této sérii přibývá. 

„Je zřejmé, že nás zajímá (formule E),“ říká Jamamoto. „Pokračujeme ve shromažďování informací, ale v tuto chvíli se soustředíme jen na F1 a nemáme v plánu účastnit se formule E. Musíme se zaměřit na F1.“

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli 

Doporučujeme

Články odjinud