Ztráta na Mercedes Vettela překvapila

Ztráta na Mercedes Vettela překvapila

Sebastian Vettel nečekal, že bude mít v kvalifikaci na Velkou cenu Ruska vozů formule 1 tak velkou ztrátu na piloty Mercedesu, kteří obsadili první dvě pozice. Pilot Ferrari skončil na třetím místě.

Vettel na nejrychlejšího Bottase nestačil o 556 tisícin a 411 tisícin sekundy ztratil na svého soupeře v boji o titul Lewise Hamiltona. Dlouhá rovinka po startu v nájezdu do druhé zatáčky nabízí šanci na změnu pozice, jako to v minulém roce dokázal Bottas, který ze třetího místa postoupil do vedení a získal své první vítězství ve formuli 1.

„Dělali jsme si s Valtterim legraci, že by si měl vzpomenout, co se stalo vloni, když on byl třetí a já na pole position. Ale nikdy nevíte, záleží na startu a mnoha dalších věcech. Půjdeme závodit a pokusíme se udělat maximum,“ řekl Vettel.

„Pro nás to bylo docela náročná kvalifikace, neměli jsme rychlost a je to docela velká ztráta, což pro nás bylo překvapení, ale uvidíme, jak si povedeme zítra. Byl jsem docela spokojen, myslím, že vůz fungoval dobře, a i vyvážení bylo dobré,“ dodal.

„Myslím, že v Q3 to vyvrcholilo tak jak mělo. Myslím, že jsme dosáhli maximum, ale udělal jsem drobnou chybu, protože jsem věděl, že jsem musel najít půl sekundy, a ne jen pár setin. V posledním kole jsme tedy měli být o dvě desetiny rychlejší. S vozem jsem ale spokojen, není to tak, že by byl velký problém s vyvážením. Dnes jsme podle mě naplno využili náš potenciál,“ uzavřel Vettel.

Hamilton ovlivnil závěrečný Räikkönenův pokus

Kimi Räikkönen doufá, že se Ferrari podaří využít dlouhé rovinky v nájezdu do druhé zatáčky po startu, tak jako se to v loňském roce povedlo Bottasovi, který se ze třetího místa dostal do vedení.

„Protože je to tak dlouhá rovinka, tak když máte dobrý start, vzduchový pytel za vozem je obrovský. Uvidíme, jak to dopadne, protože v první zatáčce je to obvykle docela hektické. Pokusíme se mít dobrý odjezd a uvidíme, jak na tom budeme,“ řekl Räikkönen.

Fin, který od příští sezóny bude znovu závodit za tým Sauber, vyrazí do závodu v Soči ze čtvrté pozice, když se nedokázal zlepšit ve svém posledním pokusu. V něm jej zdržel Lewis Hamilton, který ve druhém sektoru chyboval a následně svůj pokus vzdal.

„Myslím, že jsem měl rozjeté docela dobré kolo, pak ale jeden z jezdců Mercedesu vypustil svůj pokus a mohl si počínat trochu lépe, když mě pouštěl před sebe. Trochu jsem zablokoval kola a bylo po tom pokusu, do toho momentu to ale bylo docela dobré kolo. Byli bychom třetí nebo čtvrtí, takže to není velký rozdíl,“ dodal Fin.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud