Zrušte šikanu na rovince, vyzvali jezdci. Padl i originálnější nápad

Zrušte šikanu na rovince, vyzvali jezdci. Padl i originálnější nápad

Jezdci varují před nedělní Grand Prix Francie. Podle nich nemusí přinést zrovna nejlepší závodění.

Jezdci na tradičním briefingu vyzvali FIA, aby zrušila šikanu na rovince Mistral. Samotná rovinka má délku 1,8 km, což je třetina délky okruhu v konfiguraci pro GP Francie. Rovinku ale rozdělila šikana. Na okruhu tak udělali něco podobného, jako v Le Mans před několika lety.

Zrušení šikany je po technické stránce poměrně snadné. Horší je to ale z byrokratického hlediska. Okruh je totiž homologován pro F1 v té konfiguraci, na které se v pátek jezdilo a aktuální homologace se šikanou počítá. Pokud tedy dojde ke změně, tak až za rok.

„Myslím, že dlouhá rovinka bude potenciálně vytvářet více předjíždění,“ řekl Brendon Hartley, který na verzi bez šikany jel v Porsche LMP1. Delší rovinka by znamenala i celkově méně přítlaku v nastavení vozů, takže by se to promítlo i na další části okruhu. 

Zajímavý postřeh měl Lewis Hamilton. Podle něj je pro jezdce obtížné najít orientační body a to kvůli všudypřítomným modrým pruhům. 

Podle novináře Adama Coopera padl ještě jeden nápad, jak zlepšit Gran Prix Francie – vrátit se na Magny-Cours! To se ale do neděle už určitě nestihne. 

Foto: Getty Images / Charles Coates 

Doporučujeme

Články odjinud