Změny oficiálně: bonus pro Hondu i omezení pomůcek od Spa

Změny oficiálně: bonus pro Hondu i omezení pomůcek od Spa

Včera zasedla Strategická skupina. Některé útržky z jednání (nepotvrzení) jsme už popsali dopoledne. Nyní jsou informace oficiální a novinek je více.

Formát závodního víkendu

Byla potvrzena diskuse o změně formátu závodního víkendu od příštího roku. Třetí trénink by nahradila kvalifikace a kvalifikaci zase hodinový sprint, na základě jehož výsledků by se v neděli startovalo.

Pohonné jednotky

  1. Nový výrobce pohonných jednotek dostane pro první rok o jednu pohonnou jednotku více. Jinými slovy: může použít pět místo čtyř (případně šest místo pěti, pokud dojde k navýšení) pohonných jednotek. A pozor: má se to vztahovat už letos na Hondu. Ta ovšem už páté části nasadila, takže bez penalizace by mohla nasadit šestou pohonnou jednotku (i když Button už nasadil i šestý díl).
  2. Revize penalizací za překročení počtu pohonných jednotek.
  3. Diskutovány budou možné změny v oblasti žetonů.
  4. Je možné zrušení omezení 100 kg paliva na závod nebo spíše posunutí na 110 kg.

Další novinky

  • Možný volný výběr pneumatik od příštího roku. Zřejmě jen částečně. Tým může nahradit jednu z alokovaných směsí jinou.
  • Zlepšení zvuku – revize výfukového systému.
  • Nová aerodynamika – více přítlaku a širší pneumatiky od roku 2017

První změny už od Spa

Už od Spa by mělo dojít ke změnám, které mají řízení monopostů opět ztížit. Na podrobnosti si musíme počkat, ale mělo by jít o omezení rádiové komunikace, mapy motorů budou moci být nastaveny jen v boxech a také start by měl být více o vlivu jezdce.

Změny musí schválit Komise F1 a Světová rada motorsportu a zvláště po posledním zasedání skupiny je třeba brát závěry včerejší diskuse s rezervou.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud