Zklamání pro francouzské fanoušky: Peugeot letos Le Mans nepojede | Foto: Peugeot Sport

Foto: Peugeot Sport

Zklamání pro francouzské fanoušky: Peugeot letos Le Mans nepojede

Tovární stáj Peugeot se letošní čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans s novými hypervozy 9X8 nakonec nezúčastní. K debutu francouzského týmu ve FIA WEC dojde až v létě.

Francouzská značka již loni v počátečních fázích vývoje hypervozů 9X8 avizovala, že nasazení svých speciálů v Le Mans nechce uspěchat, a proto se možná neobjeví na trati La Sarthe už v roce 2022.

Tento náznak vynechání letošního Le Mans se nakonec proměnil v realitu. Peugeot ve svém posledním vyjádření uvedl, že vozy 9X8 budou poprvé závodit „toto léto“, tedy po červnovém Le Mans.

„Ze zjevných důvodů, které souvisí s nastavením Balance of Performance, pro nás bez účastni v předcházejícím závodě WEC ve Spa 7. května není možné startovat v Le Mans (11.-12. června). Nyní se můžeme plně soustředit na náš testovací program, aniž bychom ho narušili přípravami na závody ve Spa a v Le Mans,“ uvedl technický ředitel týmu Olivier Jansonnie.

S největší pravděpodobností tak k závodní premiéře dvou vozů Peugeot 9X8 dojde 10. července v italské Monze.

V Le Mans bude při neúčasti francouzské stáje největším favoritem opět japonská Toyota, která bude s hypervozy GR010 Hybrid obhajovat loňské vítězství. Konkurenci pro ni bude ve třídě LMH představovat americký Glicknehaus a francouzský Alpine se starším prototypem LMP 1.

Jubilejní desátá sezona vytrvalostního mistrovství světa FIA WEC odstartuje už 18. března tisícimílovým závodem v americkém Sebringu.

Doporučujeme

Články odjinud