Zhoršujeme se, říká Button

Vedoucí jezdec šampionátu má problémy.

Grand Prix Maďarska měla být závodem, v kterém Brawn GP odvrátí útok Red Bullu Racing. Nestalo se tak a Jenson Button měl podobné potíže jako v Německu a Británii. Podle něj neztrácí Brawn GP proto, že by ostatní rychleji vyvíjeli své vozy, ale kvůli tomu, že se sám zhoršil.

"Nevím, o co jde. Nemyslím, že bychom mohli vinit počasí. Měli jsme dvě různé úpravy, ale ty by neměly zhoršit vyvážení vozu," uvedl Button.

"Určitě se dá říct, že ostatní týmy své vozy vylepšily. Red bully jsou rychlejší, zlepšily se také McLaren, Ferrari a Williams. Ale náš vůz nejezdí tak, jako před pár závody."

"Není to tak, že bychom zůstali na místě a ostatní nás předehnali. Náš vůz nejezdí tak, jak jezdil od začátku sezóny. Evidentně je tu problém a snad se nám podaří ho vyřešit."

Problémy měl Brawn GP v Maďarsku znovu s pneumatikami. Button si stěžoval, že po čtyřech kolech je měl zničené. Během závodu bylo dokonce slyšet, jak se ptá týmu: "Jak může být náš vůz teď tak špatný?"

Svým způsobem měl ale trochu štěstí, že nejlepší formu neměl na Hungaroringu ani Red Bull Racing. V Maďarsku se Buttonův náskok v šampionátu ztenčil jen o 3,5 bodu. Rozdíl je ovšem ten, že jeho nejbližším pronásledovatelem je nyní místo Vettela Mark Webber, jehož od prvního místa dělí 18,5 bodu.

"Je dobře, že se Red Bull také trochu trápí. Také si nejsou jistí pneumatikami. V prostředním stintu nazuli Markovi tvrdší směs, což asi nebylo to nejlepší. A Vettel začínal na tvrdší směsi, což bylo překvapení. Takže mají taky trochu potíže, což je dobře, je to tým, s kterým závodíme," konstatoval Button.

S vývojem v posledních Grand Prix ale britský jezdec spokojený být nemůže. "Určitě ne. Webber se mi za poslední tři závody přiblížil o 15 bodů, což je hodně. Je to pět bodů za závod. To znamená, že za čtyři závody bude přede mnou a zbývá jich sedm. Takže to není dobré, ale teď s tím nemůžu nic dělat, kromě toho, že si musíme projít data. Není příjemné, že na to musíme čekat dva týdny (kvůli povinné uzavírce továren)," řekl.

Přední místa maďarského závodu ovládli Hamilton s Räikkönenem, kteří si na startu pomohli KERS. V dalších závodech se s McLarenem a Ferrari musí proto znovu počítat a systémy na rekuperaci kinetické energie můžou mít na výsledek šampionátu ještě velký vliv, než z formule 1 na konci sezóny zmizí.

"V příštím závodě (ve Valencii) bude mít KERS slušný vliv. Ale skutečné okruhy pro KERS budou Spa a Monza - na nich nás prostě zničí, což je možná dobře," dodal Button.

Doporučujeme

Články odjinud