Ženy mají svoji komisi v rámci FIA, má jim usnadnit vstup do motorsportu

Mezinárodní automobilová federace vytvořila novou sportovní komisi pro ženy v motorsportu - WMC. Ta má za cíl pomoci představitelkám něžného pohlaví, které se chtějí uplatnit v motoristických závodech.

"Členská základna FIA se skládá z žen a mužů, všichni mají ve sportu svojí roli," řekl prezident FIA Jean Todt. "Podobně jako mnoho mezinárodních federací budeme podporovat, propagovat a pomáhat účasti žen v motorsportu, abychom zajistili rovnocenné podmínky na všech úrovních."

Komise měla své první zasedání v pondělí 26. dubna a do jejího čela se postavila bývalá jezdkyně rallye Michele Moutonová. Ta za svou kariéru vyhrála v osmdesátých letech čtyři rallye a byla první ženou, které se podařilo ve WRC postavit na nejvyšší stupeň.

"Ženy už své místo v motorsportu mají, dokázaly to," řekla Moutonová. "Ale po mnoho let se mě lidé ptali, proč mě v mých krocích nenásledovala žádná jiná žena. Opravdu doufám, že tato komise pomůže s odpovědí na tuto otázku a že dokážeme přilákat a podporovat ženy ve všech oblastech našeho sportu."

Komise pro ženy v motorsportu bude mít celkem 19 členů, Česká republika v ní má také svoji zástupkyni, je jí Šárka Regnerová z Autoklubu ČR. Formuli 1 zastupuje ředitelka BMW Sauberu Monisha Kaltenbornová (na obrázku). Profily všech členů si můžete prohlédnout zde.

Složení ´Women & Motor Sport Commission´ FIA

Michèle Mouton  Prezidentka
Frédérique Trouvé Manažerka komise
Kady Angelbert FISAM, Pobřeží slonoviny
Banu Baseran TOSFED, Turecko
Ina Fabry DMSB, Německo
Henny Hemmes KNAF, Holandsko
Fabrizia Pons ACI-CSAI, Itálie
Šárka Regnerová AČR, Česká republika
Sue Sanders MSA, Velká Británie
Mar de Villa RFEA, Španělsko
Randa Nabulsi Střední východ
? Zástupkyně Asie
Brigitte Zufferey Mezinárodní motocyklová federace
Pan Jaime Puig SEAT Sport
Cathy Muller Týmová manažerka
Monisha Kaltenborn Sauber Group
Natacha Gachnang Závodnice GT1
Katherine Legge Závodnice Audi DTM
Hayley Gallagher Komunikace FIA

Doporučujeme

Články odjinud