Zemřel trojnásobný mistr světa Niki Lauda

Zemřel trojnásobný mistr světa Niki Lauda

Ve věku 70 let zemřel trojnásobný mistr světa Niki Lauda. Rakušan v loňském roce podstoupil transplantaci plic a byl od té doby v domácím léčení.

Legendární rakouský závodník zemřel 20. května. „S hlubokým smutkem oznamujeme, že v pondělí, obklopen svou rodinou, odešel náš milovaný Niki,“ stálo v prohlášení Laudovy rodiny, kterou zveřejnila Rakouská tisková agentura.

Nikiho nejbližší ve své zprávě vzpomněli na Laudovy úspěchy ve sportovní i podnikatelské sféře. Připomněli Laudovu „nezdolnou chuť konat, být akční, jeho přímé vystupování a jednání. Tyto vlastnosti tu přetrvávají i po jeho odchodu. Byl vzorem a měřítkem pro mnoho z nás. V osobním životě kromě toho byl milujícím manželem, otcem a dědečkem. Bude nám chybět.“

Lauda, který získal titul mistra světa v letech 1975, 1977 a 1984, patřil k nejrespektovanějším a nejznámějším osobnostem formule 1. Dvakrát šampionát vyhrál v barvách Ferrari, jednou s vozem McLarenu. Nastoupil do 171 závodů, 25 z nich vyhrál.

Mezi největší Laudovy počiny patří neuvěřitelně rychlý návrat do závodní sedačky po hrůzostrašné nehodě na Nürburgringu v roce 1976 a jen těsně prohrál bitvu o titul s Jamesem Huntem. Laudova neuvěřitelná motivace ho proslavila i mezi lidmi, kteří se jinak o formuli 1 a motorsport obecně nezajímali. Následky popálenin z havárie se vepsaly do Laudovy tváře, ale také do plic.

Problémy s plicemi se výrazně zhoršily loni v srpnu, kdy muselo dojít k jejich transplantaci. Od té doby se potýkal s řadou zdravotních problémů. Po oznámení zpráv o Laudově úmrtí přicházela vyjádření upřímné soustrasti z celého světa. Na Laudu si vzpomněli i bývalí kolegové.

Kromě závodění a podnikatelských aktivit byl Lauda známý i svým působením v různých manažerských funkcích týmů F1. V roce 1993 se stal konzultantem Ferrari, v letech 2001 a 2002 byl šéfem stáje Jaguar. Stálou součástí paddocku se stal od roku 2012, kdy začal pracovat pro Mercedes. Mnoho fanoušků si získal i svými přímočarými odpověďmi, nezatíženými patosem nebo zbytečnou korektností. 

Andreas Nikolaus "Niki" Lauda se narodil ve Vídni 22. února 1949. Zemřel 20. května 2019 tamtéž. 

Doporučujeme

Články odjinud