Zemřel Peter Gethin, účastník nejtěsnějšího finiše závodu v historii

Zemřel Peter Gethin, účastník nejtěsnějšího finiše závodu v historii

Ve věku 71 let zesnul bývalý britský pilot formule 1 Peter Kenneth Gethin, jenž se do historie zapsal jedním doposud nepřekonaným rekordem.

Gethin závodil ve formuli 1 v letech 1970 až 1974 a za tu dobu získal jen 11 bodů, nejlépe byl v poháru jezdců devátý. Nezapomenutelně se ale proslavil svým vítězstvím v Grand Prix Itálie v roce 1971.

Gethin tehdy svedl v Monze velmi vyrovnaný souboj hned se čtyřmi jezdci: Ronniem Petersonem, Francoisem Cevertem, Mikem Hailwoodem a Howdenem Ganleym. Tato pětice jezdců se vzájemně předjížděla až do cílové čáry, přičemž nakonec zvítězil Gethin s náskokem pouhé setiny sekundy před Petersonem.

Prvních pět jezdců dělilo v cíli závodu jen 61 setin sekundy a nic podobného se doposud v historii formule 1 neopakovalo. Jak vyrovnaný finiš italské Grand Prix byl, se můžete přesvědčit na tomto videu.

Toto své jediné vítězství kariéry získal Gethin s týmem BRM. Ve formuli 1 ale závodil také pro McLaren a kariéru ukončil v barvách Embassy Racingu Grahama Hilla s vozem Lola.

Formule 1 pro Gethina prakticky skončila sezónou 1972, protože v těch dalších dvou už nastoupil pokaždé jen do jedné Grand Prix a ani v jednom případě nedokončil. Po královně motorsportu se věnoval převážně sportovnímu managementu.

Doporučujeme

Články odjinud