Zemřel Guido Forti, bývalý šéf stáje Forti Corse

Zemřel Guido Forti, bývalý šéf stáje Forti Corse

Italovo jméno bylo v motorsportu známé především díky jeho působení ve formuli 1. V ní se coby šéf své vlastní stáje objevil v letech 1995 a 1996.

Vozy týmu Forti Corse nastoupily celkem do třiadvaceti velkých cen, avšak ani v jedné z nich nedojely na bodovaných příčkách, a to i přes veškerou snahu Pedra Dinize, Roberta Morena, Lucy Badoera a Andrey Morterminiho, kteří se během dvou sezon v této stáji vystřídali.

Historie Forti Corse ale sahá daleko hlouběji, a sice až do konce sedmdesátých let, kdy tým společnými silami založili Guido Forti a Paolo Guerci. S nově vzniklou stájí následně vstoupili do italské odnože formule Ford. V průběhu osmdesátých a devadesátých let se objevili také ve formuli 3 a formuli 3000.

S finanční pomocí Pedra Dinize se podařilo týmu nashromáždit dostatek peněžních prostředků potřebných ke vstupu do královny motorsportu. Prvního závodu, kterého se v rámci formule 1 žlutě zbarvené monoposty zúčastnily, byla Velká cena Brazílie 1995. Vozy italského týmu ale byly velmi nekonkurenceschopné a k bodovaným příčkám měly většinou hodně daleko. A když se na konci téhož roku Pedro Diniz rozhodl odejít k Ligieru, nastaly pro tým Forti Corse krušné časy.

Špatná finanční situace a spory ohledně majetkových poměrů uvnitř týmu se společností Shannon Racing pak v polovině sezony 1996 znamenaly pro italskou stáj definitivní konec v F1.

Po svém odchodu z královny motorsportu se Guido Forti angažoval ještě v evropské formuli 3000 a to v ročnících 2002 a 2003. Z pohledu českého fanouška pak jistě stojí za zmínku, že se v polovině devadesátých let snažil o vybudování okruhu pro formuli 1 poblíž Hradce Králové, z této myšlenky však velmi brzy sešlo.

Na onen svět Guido Forti odešel 11. ledna 2013 ve věku dvaasedmdesáti let.         

Doporučujeme

Články odjinud