Zemi pořadatelů Velké ceny Koreje byla vyhlášena válka

Zemi pořadatelů Velké ceny Koreje byla vyhlášena válka

Letošní Velká cena Koreje, jakkoli se ve světle událostí nejedná o největší problém, je v ohrožení. Severní Korea totiž oznámila, že vstupuje do válečného stavu s Jižní Koreou.

Závodní okruh leží 400 kilometrů od Soulu nedaleko přístavního města Mokpo. Kvůli hrozbě válečného konfliktu byl v ohrožení již loňský závod. Ten se nakonec bez problémů odjel a vyhrál jej Sebastian Vettel z Red Bullu.

Válečný stav vyhlásila ústřední severokorejská tisková agentura KCNA. Válečné napětí mezi oběma zeměni panuje již od korejské války z počátku padesátých let, která vyústila v příměří. 

Jihokorejská vláda se necítí znepokojena s tím, že nejde o nic nového, kvůli čemu by bylo nutné vyhlásit poplach.

Letošní Velká cena Koreje je vypsána na 6. října a patří mezi nejméně oblíbené. První závod se zde jel v sezoně 2010, ačkoli do poslední chvíle nebylo jisté, zda tomu tak skutečně bude. Pořadatelé totiž nedostatečně kontrolovali přípravné práce a nakonec jich mnoho skutečně nebylo dokončeno.

Závod se navíc těší mizivé pozornosti fanousků. Tribuny jsou zaplňovány vojáky korejské armády. Už vloni se otevřeně hovořilo o tom, že závod se nebude těšit dlouhé budoucnosti s F1.

Doporučujeme

Články odjinud