Ze zákulisí: čtyřkolová kvalifikace a revoluční pravidla až na Vánoce

Ze zákulisí: čtyřkolová kvalifikace a revoluční pravidla až na Vánoce

Před pár dny zasedla Strategická skupina i Komise F1. Jednalo se o změnách pravidel a novinkách pro revoluční rok 2021. Na stole byla také minimálně jedna zajímavá změna pro rok 2020.

Podle Motorsport.com se opět vrátilo téma změny kvalifikačního formátu. Od příštího roku by kvalifikace mohla mít čtyři části. V každé by vypadly 4 auta, takže do Q4 by postoupilo osm vozů.

O návrhu se zatím nehlasovalo. Týmy ho studují. Existuje přesvědčení, že čtyři části by přinesly větší napětí, protože nejlepší týmy musí zajet dobře ve třech částech, aby se dostaly do závěrečného souboje o pole position.

Komplikujícím prvkem jsou pneumatiky. Nejen jejich počet, ale také navazující pravidla. V současné době startuje první desítka na pneumatikách, na kterých se dostala do Q3. Nově by to mohlo být podobné (pneumatiky z Q3), ale také by mohlo dojít ke změně a jezdci by podobně, jako už před pár lety, startovali na pneumatikách z poslední části kvalifikace. Týmy nyní studují možné dopady jednotlivých možností.

Pravidla pro rok 2021 až v prosinci?

Nadále probíhají diskuse o změnách pravidel pro rok 2021. Podle kusých informací jde vše správným směrem.

Podle Sportovních pravidel by změny pro rok 2021 měly být schváleny do konce června. Diskutuje se o možnosti, že by byla technická pravidla ohledně šasi představena až v prosinci.

Důvod je jednoduchý. Pokud budou pravidla známá dříve, velké týmy investují do výzkumu obrovské peníze a mohou tak získat výhodu.

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Doporučujeme

Články odjinud