Ze středu pole byl dnes nejrychlejší Williams v čele s Maldonadem

Ze středu pole byl dnes nejrychlejší Williams v čele s Maldonadem

Venezuelan se blýskl dalším skvělým výkonem a na startu zítřejšího závodu se postaví po Vettelově penalizaci na třetí příčku. Force Indie, Sauberu ani Toro Rosso se závěrečné boje o pole position netýkaly.

Williams

Nejlepší z týmů ze středu pole byl protentokrát Williams. Ten v případě Pastora Maldonada zamotal hlavu i pilotům ze špičky, to když mladý Venezuelan vybojoval v kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí nadějnou čtvrtou pozici. Po penalizaci Sebastiana Vettela si stejně jako všichni ostatní dokonce ještě o jednu příčku polepšil, a ostartuje tak ze třetího místa. "Byla to obtížná kvalifikace, zejména v Q2, protože jsme byli desátí. Ve voze ale potenciál byl. V Q3 jsme pak nalezli skvělé vyvážení a já jsem šťastný, že znovu vypadáme silně. Myslím si, že jsme během celého víkendu ukázali, že jsme konkurenceschopní, a že jsem zajel svoji nejlepší kvalifikaci," pochvaloval si Pastor Maldonado. "Jsem šťastný kvůli týmu, kvůli sobě a na zítřejší závod se těším. Body jsou pro nás velmi důležité, takže pojedu naplno." Ve srovnání s venezuelským pilotem působí výkon druhého jezdce Williamsu Bruna Senny jako den a noc. Brazilec se do závěrečné desetiminutovky neprobojoval a na startu zítřejšího závodu se postaví až na čtrnáctou příčku. "Nikdy nechci být v kvalifikaci mimo nejlepší desítku, ale tento víkend jsme měli několik problémů, tak to je. Doufejme, že v závodě bude vůz rychlý. Zítra budeme tvrdě pracovat a stále se budeme snažit dostat se na body. Je to trať, kde jsou nějaké ty možnosti k předjíždění s DRS, takže doufejme, že toho využijeme a proměníme to v naši výhodu." 

Force India

Zklamáním dopadla kvalifikace pro tým Force Indie. Lepším z dvojice Nico Hülkenberg - Paul di Resta byl v Abú Zabí prvně jmenovaný, ten však odstartuje až z konce první desítky, a to jen díky Vettelově trestu, jinak by startoval jako jedenáctý. "Od dneška jsem očekával něco víc, vypadalo to ale, že náš vůz nebyl za chladnějších teplot tolik konkurenceschopný, protože jsem se cítil daleko spokojenější během posledního tréninku, který se jel za slunečných podmínek. Možná nás tedy nachytaly nižší teploty. Budu startovat z jedenáctého místa, což je pouze o jednu pozici za body, a mám volnost ve výběru pneumatik, takže doufejme, že toho dokážeme využít v náš prospěch a odjedeme odsud na bodech," nechal se slyšet Nico Hülkenberg. Paul di Resta pak ztratil na svého týmového kolegu další dvě desetiny vteřiny, což znamená dvanáctou startovní příčku. "Tento víkend bojuju s vyvážením a vůz se celkem špatně řídí," postěžoval si skotský pilot. "Naše výkonnost na dlouhou vzdálenost nevypadá tak špatně, ale já mám zkrátka problém dostat z vozu maximální výkon. Stále jsme ve slušné pozici na to, abychom se pokusili získat nějaké body," dodal Paul di Resta.

Sauber

Spokojeni nemohou být ani u Sauberu, hvězda švýcarské stáje Sergio Pérez odstartuje z jedenáctého místa, Kamuj Kobajaši z patnáctého. Mexičan po kvalifikaci přiznal, že dnes ze svého monopostu vyždímal vše, co se jen dalo: "Moje poslední kolo bylo dobré a já si myslím, že tohle zkrátka tady pro nás bylo maximum. Dnes nebyla Q3 na dosah, ačkoliv včera jsem doufal, že by tomu tak být mohlo. V naši rychlost mám ale důvěru a věřím, že zítra budeme schopni získat nějaké body.“ Kamuj Kobajaši již od včerejška tušil, že to nebude mít v Abú Zabú kdovíjak lehké. Japonce trápí hlavně špatné nastavení brzd. "S vyvážením vozu jsem měl problémy už od té doby, co jsme sem přijeli. Udělali jsme spoustu změn a do určité míry se nám to podařilo vylepšit, stále jsem ale měl problémy s blokováním předních brzd. Tohle byl také důvod chyby v mém posledním letmém kole v Q2. Dupl jsem na brzdy, zablokoval jsem přední kola a bylo to. Myslím si, že v závodních podmínkách na tom budeme lépe, zlepšit se ale nebude jednoduché," uznal Japonec

Toro Rosso

Jezdci týmu z Faenzy se na startovním roštu Velké ceny Abú Zabí postaví do osmé a deváté řady, což není vzhledem k letošní kvalifikační výkonnosti vozu STR7 nikterak překvapivé. I tentokrát byl z obou pilotů Toro Rosso v sobotu odpoledne rychlejší Daniel Ricciardo. "Doposavad to pro nás byl těžší víkend, než jsme očekávali. Dnes jsme rozhodně udělali pokrok ve srovnání s tím, kde jsme byli včera, což je pozitivní. Na to, abychom se posunuli na startovním roštu výše, to ale nestačilo. Výkonnost na měkkých pneumatikách byla OK, znovu jsme ukázali, že jsme udělali pokrok, a to ne jen vzhledem k včerejšku, ale také vzhledem k dnešnímu dopoledni. Každopádně, nejsme tam, kde bychom chtěli být. Klíčem k dobrému závodu bude strategie a stejně jako v Indii by některým vozům mohla stačit jedna zastávka," poodhalil dnes šestnáctý Australan. Jean-Eric Vergne se podle svých slov celý víkend potýká se špatným nastavením svého vozu, což značně limituje jeho potenciální výkon. "Nepostoupit do Q2 je celkem frustrující. Celý víkend trpíme problémy s nedotáčivostí a stále se snažíme dělat maximum," ujistil mladý Francouz, který letos již poosmé uvízl v první části kvalifikace společně s piloty z mladších týmů. Po Vettelově penalizaci však odstartuje do zítřejšího závodu jako sedmnáctý.

Doporučujeme

Články odjinud