Že se týmovým nováčkům nedaří? Žádné překvapení, říká Seidl | Foto: Getty Images / Andreas Seidl

Foto: Getty Images / Andreas Seidl

Že se týmovým nováčkům nedaří? Žádné překvapení, říká Seidl

Několik stájí formule 1 před sezonou obměnilo své jezdecké sestavy a jsou to právě nově příchozí, kteří zatím v úvodu roku v porovnání se stájovými kolegy ztrácejí.

Daniel Ricciardo v McLarenu, Carlos Sainz ve Ferrari a Sebastian Vettel u stáje Aston Martin. Tito tři jezdci v porovnání s loňským rokem změnili svá působiště a zatím se na závodních tratích tak trochu hledají.

Ricciardo dostal v Imole pokyn pustit před sebe Landa Norrise a Vettel je zatím po dvou patnáctých místech bez bodu. Lance Stroll ve druhém Astonu už přitom získal 5 bodů za desátou a osmou pozici.

Carlos Sainz po několika výletech mimo trať slyšel v Imole v týmovém rádiu větu: „Jezdíš prostě moc rychle, Carlosi.“

„Neřekl bych, že mě to překvapuje,“ rozpovídal se pro motorsportweek.com o problémech výše zmíněných pilotů šéf týmu McLaren Andreas Seidl.

„Víme, že to není tak jednoduché, prostě jen přesednout z jednoho auta do jiného a den nebo pár dnů testovat.“

„Nemá smysl stěžovat si na den a půl testů. Jednalo se o dohodu všech týmů, na základě které bylo testování omezeno s cílem snížit náklady. Nezabředávejme do toho.“

„Tyto vozy jsou velmi komplexní. Najít tři až čtyři desetiny na kolo, začít se ve voze cítit komfortně, dostat ho na limity, to není tak jednoduché.“

„Vyžaduje to určitý čas. Nový jezdec prochází fází integrace. Se zkušenostmi, které má Daniel (Ricciardo) i celý tým, je to jen otázka několika závodních víkendů. Pak se bude Daniel ve svém voze cítit naprosto komfortně,“ věří Seidl.

Pětačtyřicetiletý Němec věří, že před sezonou 2022, kdy vejdou v platnost nová pravidla, by formule 1 měla zvážit zvýšení počtu testovacích dní.

„S vědomím toho, že budeme mít naprosto nová auta, všichni doufáme, že příští rok budeme mít více testovacích dní.“

„Více testování dává smysl, bude více na času na zpracování dat z prvních testů a zároveň by zde byl čas na případnou reakci.“

„V minulosti jsem něco takového rozebíral s Carlosem (Sainzem), když k nám přišel z Renaultu. A viděli jsme totéž u mnoha jiných jezdců. Všichni jsou velmi talentovaní, zkušení a adaptují se velmi rychle.“

Doporučujeme

Články odjinud