Že letos Mercedes vyhraje závod? Nevěřím, říká Alesi | Foto: Getty Images / Francois Nel

Foto: Getty Images / Francois Nel

Že letos Mercedes vyhraje závod? Nevěřím, říká Alesi

Lewis Hamilton je po zlepšení výkonnosti ke konci první poloviny sezony optimistou. Brit věří, že Mercedes se do konce roku 2022 dočká vítězství. Opačného názoru je ovšem Jean Alesi. Podle Francouze letos „stříbrné šípy“ vítězným materiálem nedisponují.

V Bahrajnu při předsezonních testech Mercedes nejprve vyděsil konkurenci konceptem vozu téměř bez bočnic. Rychle se ovšem ukázalo, že monopost W13 nebude mít mistrovské ambice.

Další pokračování sezony přineslo z pohledu Mercedesu především nekonečné potíže s poskakováním vozu na rovinkách. Postupně aplikovaná vylepšení zprvu výkonností progres nepřinášela.

Potenciál monopostu W13 se začalo dařit odemykat až s blížící se letní přestávkou. Lewis Hamilton skončil na pódiu v posledních pěti závodech a George Russell dokonce ovládl kvalifikaci v Maďarsku. Na Hungaroringu nakonec dojel třetí stejně jako před tím ve Francii.

Letní výsledky vrátily do řad Mercedesu optimismus, ten ale nesdílí každý.

„Z vlastní zkušenosti mohu říct, že když má nový vůz od počátku problémy, tak už se jich nezbavíte,“ rozpovídal se na téma Mercedesu Jean Alesi pro Give Me Sport.

„Můžete se uchýlit ke kompromisům, ale kompromisy, víte, ty ve formuli 1 nefungují,“ upozornil bývalý pilot stájí Ferrari, Benetton a Sauber.

„Vážně nevěřím tomu, že se z nich do konce této sezony za normálních podmínek stane vítězný tým.“

I přesto však účastník 202 závodních víkendů F1 a bývalý pilot DTM obdivuje progres, kterého u Mercedesu od startu sezony po letní přestávku dosáhli.

„Ono se to teď snadno řekne, ale každý z toho byl v šoku,“ vrátil se osmapadesátiletý rodák z Avignonu ke špatnému startu do ročníku 2022 ze strany „stříbrných šípů“.

„Když tehdy v Bahrajnu prezentovali nový vůz, každý si říkal: ‚Bože můj, ti přišli s něčím naprosto výjimečným, letos budou nedotknutelní.‘ Ale s každým dalším kolem se začalo ukazovat, že rychlost prostě nemají.“

„Vidět Lewise (Hamiltona) řídit takový vůz, z toho mi bylo trapně, protože Lewis je přeci sedminásobným mistrem světa! Ale sledovat jeho schopnost neustále vylepšovat vůz, to bylo něco mimořádného.“

„V Maďarsku pak bylo fantastické vidět George (Russella) na pole position a Lewise v boji na čele.“

Dočká se letos Mercedes aspoň jednoho vítězství a vyvaruje se Hamilton své první sezony v F1 bez triumfu v grand prix? To odhalí druhá polovina sezony. Velká cena Belgie je na programu už 28. srpna.

Doporučujeme

Články odjinud