Závodní rychlost Ferrari vypadá lépe než naše, přiznává Hamilton

Závodní rychlost Ferrari vypadá lépe než naše, přiznává Hamilton

Mercedes v kvalifikaci na Velkou cenu Itálie na Ferrari nestačil. Lewis Hamilton a Valtteri Bottas obsadili třetí a čtvrtou pozici.

Vedoucí muž průběžného pořadí Hamilton ztratil na nejrychlejšího Kimiho Räikkönena 175 tisícin sekundy. Přesto je s výsledkem kvalifikace spokojen.

„Tohle byla úžasná kvalifikace! Gratuluji Ferrari, dnes odvedli solidní práci. My jsme dnes z vozu vymáčkli absolutně všechno. Přes noc jsme vylepšili náš vůz a jsem skutečně spokojen s tím, jak jsme na tom dnes byli,“ řekl Hamilton.

„Všichni v týmu pracují tak tvrdě jak mohou, aby udělali ten rozdíl. Mezi námi dvěma je to samozřejmě neuvěřitelně těsné. Oni ale byli po celý víkend napřed, my ale udělali maximum.“

„Ztratil jsem asi půl desetiny v poslední zatáčce, a to je rozdíl mezi druhou a třetí pozicí. Dnes jsme do toho dali všechno a zítra dáme ještě více. Zítra musíme tvrdě bojovat. Rychlost Ferrari na dlouhou vzdálenost vypadá lépe než naše, takže to nebude snadné, to je jisté.“

„Start nám snad vytvoří příležitost. Je skvělé, že Valtteri (Bottas) je hned za mnou, takže můžeme skutečně zatlačit na rudé vozy. Dnes večer se na to musím podívat a zjistit způsob, jak se v prvním kole dostat alespoň před jedno ferrari,“ dodal Hamilton.

Změna nastavení zlepšení nepřinesla

Mercedes podle Bottase po pátečních trénincích na Monze udělal "odvážnou" změnu v nastavení svého vozu, která však v dnešní kvalifikaci nepřinesla požadované zlepšení a Mercedes i dnes na Ferrari ztrácel.

„Dnešek byl náročný. Ve třetím tréninku jsme zkusili nějaké změny v nastavení ze včera, v zatáčkách to bylo lepší, ale při brzdění jsme ztráceli výkonnost. Bylo velmi snadné udělat chybu a zablokovat kola. Dnes ráno jsem neměl žádné čisté kolo. V kvalifikaci to bylo lepší a lepší, ale například v první jízdě v Q3 jsem zablokoval kola v první zatáčce a ztratil půl sekundy,“ řekl Bottas, který za Räikkönenem zaostal o 537 tisícin.

„Náročný byl také poslední pokus, jelikož jsem potřeboval nějaké kolo, abych si zajistil čtvrté místo. Necítil jsem se v autě moc dobře. Vysoké rychlosti, nízký přítlak, ale stále velmi tvrdé brzdění. Hodně přejíždění přes obrubníky v šikanách a na výjezdech a pro poslední sektor potřebujete stabilitu na rychlé a středně rychlé zatáčky. Nemám pocit, že jsem našel to nejlepší nastavení.“

„Tohle byla jen kvalifikace a víkend není u konce, závod je zítra a my uděláme vše, abychom dostali Ferrari pod tlak a bojovali s nimi. Uvidíme, co můžeme udělat z pohledu strategie a myslím, že první kolo bude zajímavé, jelikož bychom měli být schopni se v nájezdu do první zatáčky za sebou vyvézt.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud