Závod v Singapuru je potřeba zkrátit, začínají se ozývat jezdci

Závod v Singapuru je potřeba zkrátit, začínají se ozývat jezdci

Velká cena Singapuru je příliš dlouhým závodem, stěžuje si čím dál více jezdců. Posledním z nich je pilot McLarenu Jenson Button.

Závody v zátoce Marina Bay se jezdí průměrnou rychlostí 158 km/h. Oproti tomu ‚normální‘ velká cena v Monaku na suchu se dá odjet rychlostí 150 km/h, ačkoli průměrná rychlost obvykle padá s častým nasazením safety carů a deštěm.

Loňskou Velkou cenu Itálie, nejrychlejší závod mistrovství, vyhrál Fernando Alonso průměrnou rychlostí 240 km/h.

Všechny závody se jezdí na 305 kilometrů, s výjimkou Monaka. Tam je pro nízkou průměrnou rychlost délka závodu snížena na 260 km/h. Ale v Singapuru, kde se za normálních okolností jezdí přibližně stejně rychle, zůstává původní délka závodu 305 km. Však také uplynulé tři velké ceny byly odjety v čase téměř dvou hodin – tímto limitem jsou omezeny současné závody F1: 1:57 (v roce 2008), 1:56 (2009) a 1:57 (2010).

„Je to pro piloty velmi náročné, závodí se tam dvě hodiny,“ řekl magazínu Sporting Life Jenson Button. „Jezdí se malými rychlostmi a psychicky to velmi unavuje. Není žádný prostor pro chybu, podobně jako v Monaku jsou bariéry velmi blízko. Po závodě je člověk doslova zdrcený.

Podle nás je to jeden ze závodů, který je potřeba zkrátit. Fyzicky se připravujeme, ale na ty hrboly se natrénovat nedá.“

F1sport.cz se před premiérou F1 v Singapuru dotazoval ředitele závodů Charlieho Whitinga, jestli nebude nutné po vzoru Monaka závod o pár kilometrů zkrátit. Ačkoli k žádnému rozhodnutí zatím nedošlo, vedení FIA tuto záležitost každoročně diskutuje.

Doporučujeme

Články odjinud