Závod v Silverstonu by podle šéfa F1 neměl být ohrožen

Závod v Silverstonu by podle šéfa F1 neměl být ohrožen

Chase Carey sice neplánuje rozcupovat smlouvu, kterou okruh podepsal s Ecclestonem, přesto slibuje větší a zábavnější GP Británie než v minulosti.

Před několika týdny na veřejnost prosákla informace, podle které si Klub britských závodních jezdců (BRDC), který vlastní okruh v Silverstonu, pohrává s myšlenkou, že se vzdá pořádání Grand Prix Velké Británie. Za ohrožením možná nejoblíbenějšího závodu v kalendáři má stát smlouva, kterou okruh v roce 2009 uzavřel s tehdejším šéfem formule 1 Berniem Ecclestonem.

Podle této smlouvy se výše poplatků, které musí Silverstone za pořádání odvádět, každý rok navyšuje o pět procent. Za deset let by tak poplatek mohl dosáhnout astronomických 825 milionů korun.

Prioritou BRDC je formuli 1 na Silverstonu udržet. Pokud ale pořádání závodu nebude z finančních důvodů únosné, zvažuje využít klauzuli, podle které se může od roku 2019 závodu vzdát. Tato možnost by pochopitelně byla citelnou ranou pro mnoho fanoušků.

Chase Carey, který po Ecclestonovi převzal vedení formule 1, se v rozhovoru pro Daily Mail snažil situaci uklidnit. Příliš konkrétní však nebyl:

„Se Silverstonem nebudeme vyjednávat o nové smlouvě, ale budeme pracovat na tom, abychom byli dobrými partnery. Grand Prix Velké Británie je důležitou součástí kalendáře. Přestože bychom rádi závody dostali do nových destinací, jako je Londýn, New York, Miami nebo Los Angeles, uvědomujeme si význam evropských kořenů tohoto sportu a hodláme v tradici pokračovat.

Siverstonu bychom chtěli pomoci s propagací závodu. Když se v Londýně hraje zápas NFL, obchody v Regent Street (známá westminsterská ulice – pozn. redakce) jsou toho plné. Něco podobného bychom chtěli udělat i s britskou grand prix. Chceme, aby záběr celé akce byl širší. Aby byl závod klíčovým prvkem celovíkendové show.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud