Závod v Číně byl ve skutečnosti o dvě kola kratší, než bylo plánováno

Závod v Číně byl ve skutečnosti o dvě kola kratší, než bylo plánováno

Na vině bylo pochybení při mávání šachovnicovou vlajkou. Bizarního přečinu vedení závodu si všimlo hned několik jezdců, včetně Lewise Hamiltona.

V nájezdu do posledního kola Hamilton překvapeně sdělil týmu, že spatřil šachovnicovou vlajku. Člověk, který vlajkou oznamuje konec závodu, tak ze zatím neznámého důvodu pochybil, a zapříčinil tak, že závod nakonec oficiálně neměl 56, nýbrž pouze 54 kol.

A proč vlastně 54 a nikoliv 55, když v 55. kole bylo máváno? Vysvětlení spočívá v článku 43.2 Sportovních regulí: Pokud se z jakéhokoliv důvodu signál oznamující konec závodu vyšle dříve, než vedoucí jezdec odjede předepsaný počet kol či než uplyne maximální délka závodu, je oficiální konec závodu stanoven na okamžik, kdy vedoucí jezdec proťal cílovou čáru v kole předcházejícím chybnému signálu.

Tato kuriozita naštěstí nijak výrazně nepomíchala pořadím. Naštvaný může být pouze Kamuj Kobajaši, který v původně posledním, tedy 56. kole předjel Julese Bianchiho a posunul se na 17. místo. V novém pořadí mu tak patří opět 18. příčka.

Doporučujeme

Články odjinud