Závod v Bahrajnu: Za zbytek světa bodovali Liuzzi a Barrichello

Boj o poslední dvě bodovaná místa za čtyřmi nejlepšími týmy ovlivnil incident hned v první sérii zatáček. Svůj závod tam pohřbili Kubica i Sutil.

Force India
Indický tým skončil v Bahrajnu na konci té lepší poloviny výsledkové listiny. Tonio Liuzzi získal dva body za deváté místo. Adrian Sutil si původně také dělal naděje na body. V prvním kole měl ale kolizi s Robertem Kubicou. Oba je zmátl kouř, který provázel únik oleje z auta Marka Webbera. Sutil se z desátého místa propadl až na konec a dojel dvanáctý. „Nevím, co se tam stalo. Jel jsem a najednou se přede mnou zadýmilo. Vjel jsem do toho naslepo, narazil do někoho a dostal smyk,“ popsal Sutil. Šéf týmu Vidžaj Malaja byl přesto spokojený. „Jaký skvělý start do sezony! Těší mě, že jsme zabodovali hned v prvním závodě,“ řekl.

Williams
Poslední bod za desáté místo si připsal Rubens Barrichello. „Bod je dobrý, ale čekali jsme trochu víc, když jsme sem jeli. Je vidět, že konkurence je velká,“ poznamenal. Jeho týmový kolega, nováček Nico Hülkenberg, skončil čtrnáctý. Na začátku závodu uklouzl a poškodil si auto. „Uklouzlo mi to v šesté zatáčce. Ani nevím, jak se to stalo. Původně jsem si myslel, že mi něco někde prasklo, ale ne. Přeskočil jsem obrubník a poškodil si auto. Pak už bylo složité ho řídit, takže to pro mě bylo velmi dlouhé a osamělé odpoledne,“ řekl Hülkenberg.

Renault
Na Roberta Kubicu zbylo nevděčné jedenácté místo, první nebodované. I on se po úvodní kolizi se Sutilem propadl až na konec pole. „Veškerou naši práci za celý víkend zmařil jeden incident,“ litoval Kubica. „Roztočil jsem se a uvařil si zadní pneumatiky. Od té chvíle se mi přehřívaly,“  popsal. „Ale jinak to byl pozitivní víkend. Po zimě jsme se dobře připravili, tým odvedl skvělou práci a neměli jsme žádné problémy s motorem ani brzdami.“ Vitalij Petrov svůj první závod ve formuli 1 nedojel. Po slibném startu, kdy se ze sedmnáctého místa dostal na jedenácté, musel odstoupit kvůli prasklému zavěšení. „V jednu chvíli jsem vzal moc zeširoka dvanáctou zatáčku a přeskočil obrubník. V boxech jsme zjistili, že to nejde opravit. Po takovém začátku to bylo velké zklamání,“ řekl Petrov.

Toro Rosso
U Toro Rosso čekali, že budou bodům blíž. Nakonec ale dojel Jaime Alguersuari třináctý a Sébastien Buemi šestnáctý, předposlední. Buemi špatně odstartoval a propadl se. Tým má podezření na problémy s elektronikou. Pak pozdě přezul na nové pneumatiky. Jaime Alguersuari si pochvaloval svou zlepšenou fyzickou kondici.  

Sauber
Vůbec nejhůř dopadl ze středu pole Sauber. Do cíle nedojelo ani jedno jeho auto. Pedro de la Rosa i Kamuj Kobajaši museli oba odstoupit kvůli problému s hydraulikou. De la Rosa ztratil po startu několik pozic, když se vyhýbal skrumáži. „Měl jsem pocit, že tohle auto je dost dobré na to, aby i tak dojelo na bodech. Jenže ve 29. kole mě odvolali do boxů,“ řekl de la Rosa. Kobajaši skončil už v kole dvanáctém. „Zvlášť po slibných zimních testech jsem doufal, že se do formule 1 vrátím s lepším výsledkem,“ poznamenal staronový šéf týmu Peter Sauber.

Doporučujeme

Články odjinud