Zatím jsme neukázali skutečný letošní vůz, přiznal Renault

Zatím jsme neukázali skutečný letošní vůz, přiznal Renault

Renault sice patří mezi většinu týmů, které již vyslaly do světa první snímky svého monopostu formule 1 pro letošní sezónu, francouzská stáj však nyní přiznala, že v jejím případě šlo spíše o prezentaci zbarvení než o samotný vůz.

Zatímco některé týmy již prezentovaly svůj vůz a také s ním vyjely na trať v rámci filmovacích dnů, Renault se v úterý prezentoval pouze digitálními snímky vozu, o kterém někteří začali spekulovat, zda jde skutečně o letošní model R.S.18.

Šéf Renaultu Cyril Abiteboul nyní přiznal, že na prvních zveřejněných snímcích skutečně nebyl letošní vůz.

„Abych byl zcela upřímný, auto, které jsme ukázali v digitální podobě, sloužilo skutečně jen k prezentaci zbarvení,“ řekl Abiteboul pro Motorsport.com. „V diskuzích jsem viděl, že se lidé snaží z toho dělat nějaké závěry. Uklidněte se, nesnažte se počítat rozvor, protože to nebude vůbec reprezentativní!

Stejně jako většina týmů budeme vyvíjet do posledního možného momentu, takže tento vůz nereprezentuje to, co ukážeme v prvních dvou testech a v Melbourne. Je tam také hodně věcí, které jsou skryté. Zavěšení, převodovka, uložení motoru, chlazení, v tom všem jsme udělali velký krok oproti loňskému roku, ale to samozřejmě není vidět.“

Letošní vůz Renault stavěl na dobrém šasi, které měl v loňské sezóně. Hodně času věnoval také problémům se spolehlivostí na své pohonné jednotce.

„S návrhem prvního konceptu vozu 2018 jsme začali velice brzy, stejně tak s motorem. Všechno muselo být lepší a robustnější z pohledu spolehlivosti, což byl náš hlavní cíl,“ dodal Abiteboul.

„Naším cílem skutečně bylo mít zdravý produkt, na kterém m mohli stavět a v sezóně přinést další výkon. Máme pocit, že to bude závod ve vývoji. Pokaždé, když jsme s vozem ve větrném tunelu, získáme něco nového a hodně toho máme ještě před sebou.“

První filmovací den

Letošní vůz Renaultu poprvé vyjel na trať v sobotu v Barceloně, kde tým absolvoval svůj první filmovací den.

Nico Hülkenberg odjel v sobotu dopoledne 100 kilometrů, přičemž část jízd absolvoval se startovním číslem a helmou svého týmového kolegy Carlose Sainze Jr.

„Zatím nemáme všechny aerodynamické části, je to jen filmovací den, zatím není účelem zjistit něco o výkonnosti. Vůz jede zatím dobře, všechno jde hladce, což je dnes nejdůležitější. Vloni jsme měli docela problémové zimní testy. Letos bychom měli být mnohem lépe připraveni.“

Foto: Renault

Doporučujeme

Články odjinud