Zaslíbené Indianapolis! Grosjean opět druhý ve „staré cihelně“ | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

Zaslíbené Indianapolis! Grosjean opět druhý ve „staré cihelně“

Romain Grosjean slaví druhé pódium kariéry v americkém šampionátu IndyCar. Francouz si stupně vítězů opět vychutnal na legendárním závodišti v Indianapolis, kde nestačil jen na veterána Willa Powera.

Nejprve 15. května při první Grand Prix Indianapolis, jenž fanoušky navnadila na legendární Indy 500. A podruhé 14. srpna při druhé Grand Prix Indianapolis, díky které se sám dobře naladil na plánovaný oválový debut. To jsou dvě šťastná data Romaina Grosjeana, oba dny pro něj znamenaly zisk druhého místa v závodě IndyCar.

To druhé pódium pro sebe francouzský expilot formule 1 vybojoval v 71. kole. Z okruhu zmizel safety car, který kroužil před jezdci po odstoupení lídra šampionátu Álexe Paloua, a Grosjean se chopil své šance. Rodák z Ženevy si v první zatáčce vnějškem elegantně poradil s Coltonem Hertou a usadil se na druhé pozici.

Poté závod opět zbrzdila žlutá fáze po kolizi Scotta McLaughlina s Rinusem VeeKayem. K restartu došlo jen 6 kol před cílem a Grosjean už třetímu Hertovi nedal šanci k opětovnému útoku.

Do cíle dojel Francouz ve službách Dale Coyne Racing o sekundu za vítězným Willem Powerem a druhé stupně vítězů v IndyCar v kariéře hned na pit lane oslavil s manželkou a dětmi.

„Můj nejstarší syn mi právě připomněl, že jsem jim sliboval vítězství. Tak jsem se zase tolik nespletl,“ zářil spokojeností Grosjean v televizním rozhovoru pro stanici NBC.

Reportér pochopitelně nevynechal ani fakt, že Grosjean nakonec, jak se zdá, vzal na milost i americké ovály, na kterých původně závodit nechtěl. Příští víkend pojede závod na World Wide Technology Raceway v Madisonu. Reportér Grosjeanovi připomněl, že severním směrem na grand prix verzi okruhu v Indianapolis už získal dvě druhá místa, díky čemuž by si mohl příští rok v květnu vyzkoušet i jižní směr po oválu.

„Jestli dostanu smlouvu, která mi zaručí, že zvítězím, tak vám to potvrdím hned teď,“ řekl Grosjean se smíchem o spekulacích, které naznačují jeho možný start v příštím ročníku Indy 500.

Zatímco se francouzský závodník radoval z druhého pódia v IndyCar, Will Power oslavoval velké jubileum. Pilot stáje Rogera Penskeho získal už své čtyřicáté vítězství kariéry a v historické tabulce jezdců s nejvyšším počtem triumfů se osamostatnil na pátém místě.

Lídrem šampionátu zůstává po 12 závodech španělský nováček Álex Palou, i když pilot týmu Chipa Ganassiho sobotní závod nedokončil. Jednadvacet bodů na něj ztrácí druhý Patricio O'Ward, čtyřiatřicetibodové manko má třetí Scott Dixon. Na oválu v Madisonu ve státě Illinois pokračuje sezona IndyCar už v sobotu.

Doporučujeme

Články odjinud