Zákaz přejmenování týmu či zákaznické vozy, takové změny prosazuje Ecclestone

Zákaz přejmenování týmu či zákaznické vozy, takové změny prosazuje Ecclestone

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone prozradil, že chce novou Concordskou dohodu využít pro zavedení několika významných změn.

Ecclestonovi se dlouhodobě nelíbí, jak novější týmy ztrácejí na ty etablované, trio Caterham, Marussia a HRT nedokáže ani ve třetím roce konkurovat ostatním. Rozpočtové stropy podle Ecclestona nejsou řešením pro vyrovnání startovního pole, protože by si týmy vždy našly cestu, jak je obejít.

Do nové Concordské dohody, která má platit od příštího roku, chce proto šéf formule 1 prosadit zákaznické vozy, uvedl to pro Auto Motor und Sport. Nové týmy by při vstupu do královny motorsportu získaly možnost koupit si rok starý vůz od etablované stáje. Tento systém by měl pochopitelně svá omezení, především časová, ale detaily si Ecclestone zatím nechal pro sebe.

Další změna, kterou by měla Concordská dohoda přinést, je zákaz změny názvu týmu. Respektive týmy by samozřejmě názvy měnit mohly, ale automaticky by při tom získaly status nováčka a ztratily veškeré nároky na finanční odměny za předchozí výsledky. Doposud si mohly výhody ponechat, pokud s přejmenováním souhlasily ostatní stáje.

Budoucnost také přinese možnost stát se akcionářem formule 1, a to všem, protože se část akcií bude veřejně obchodovat. Ecclestone potvrdil, že vybral burzu v Singapuru. Podle neoficiálních informací by se tak mělo stát už letos v červnu nebo v červenci.

Doporučujeme

Články odjinud