Zajímavé statistiky po Grand Prix São Paula 2022

Pole position pro Magnussena, vítězství pro Rusella, nová hymna na pódiu, DNF pro oba jezdce McLarenu a spoustu dalšího.

Pole position pro Magnussena

Se sprinty se nám to trochu zamotalo. Pole position (obvykle) není vítězství v kvalifikaci ale postavení na startovním roštu. Jezdec může vyhrát kvalifikaci, ale pak dostat penalizaci a pole position získat někdo druhý v pořadí. Na druhou stranu máme pocitově pole position spojené se zajetím nejrychlejšího jednoho kola. Proto od letošního roku je v případě víkendů se sprintem za držitele pole position považován vítěz kvalifikace (penalizace se udělují pro závod, takže to neovlivní).

A v Grand Prix São Paula získal pole position Kevin Magnussen. Pro něj i pro Haas to byla první pole position. Magnussen se stal šestým jezdcem, který letos získal pole position, což je nejvíce od roku 2012, kdy to bylo sedm jezdců.

Letos se v tomto ohledu skutečně urodilo. Své první pole position získali Pérez, Russell, Sainz a nyní Magnussen. 

F12022GP21BRA_ESUC.jpg
Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Pokračování 2 / 8

Haas a Dánsko

Haas získal pole position ve svém 142. závodě ve F1, což je rekord. Na druhém místě je BAR, který získal první pole position v 87. závodě, třetí Red Bull – v 75. závodě.

Magnussen se pak stal 106. jezdcem, který pole position získal. Dánsko je pak teprve 24. státem, jehož jezdec získal pole position.

Pokračování 3 / 8

Vítězství pro Russella

Ve sprintu si nakonec vyjel první místo na startu závodu George Russell, který pak závod také vyhrál. Pro Mercedes to bylo první letošní vítězství a pro Rusella první vítězství ve F1. Mercedes navíc získal double a to první po více než dvou letech – to poslední získal v Imole v roce 2020.

F12022GP21BRA_oVyE.jpg
Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Pokračování 4 / 8

20. britský vítěz grand prix

George Russell se stal pátým jezdcem, který letos vyhrál závod. Je to také 20. britský jezdec, který závod vyhrál. Poprvé od Velké ceny Kanady 2010 pak získali britští jezdci double. Asi uhádnete, že tehdy šlo o Jensona Buttona a Lewise Hamiltona.

Pokračování 5 / 8

Hymna

Na stupních vítězů jsme slyšeli poprvé „novou hymnu“. Russell je samozřejmě Brit a britská hymna ve F1 zněla mnohokrát. Nyní poprvé v ní ale zazněnalo God Save the King. První britské vítězství získal ve Velké ceně Francie v roce 1953 Mike Hawthorn a to 5. července 1953. V té době už byla nedávno zesnulá Alžběta II. na trůnu –konkrétně to bylo více než měsíc od korunovace.

F12022GP21BRA_thWi.jpg
Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Pokračování 6 / 8

Na Interlagosu

George Russell se stal teprve čtvrtým jezdcem, který na Interlagosu získal své první vítězství ve F1:

  • Carlos Pace (1975)
  • René Arnoux (1980)
  • Giancarlo Fisichella (2003)
  • George Russell (2022)

Pokračování 7 / 8

Sprint

V São Paulu se jel letošní třetí sprint. Nejvíce bodů v nich letos získal Max Verstappen. Jen pět jezdců dokázalo bodoval ve všech sprintech. Jedním z nich byl i Kevin Magnussen.

Jezdec Body
Max Verstappen 21
Carlos Sainz Jr. 18
Charles Leclerc 17
Sergio Pérez 14
George Russell 13
Lewis Hamilton 7
Lando Norris 6
Kevin Magnussen 4
Daniel Ricciardo 3
Esteban Ocon 3
Valtteri Bottas 2

Pokračování 8 / 8

McLaren 

Ani jeden z jezdců McLarenu nedokončil závod. Stalo se tak poprvé od Velké ceny Monaka 2017, což byl poslední závod pro Jensona Buttona ve F1. Po tomto závodě dostal Button penalizaci. Stejně je tomu u Ricciarda, kterého ale ještě jeden závod čeká, takže si penalizaci vybere.  

F12022GP21BRA_KQFh.jpg
Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Doporučujeme

Články odjinud