Záhada kolem Alonsova zadního křídla nejspíš na straně FIA

Záhada kolem Alonsova zadního křídla nejspíš na straně FIA

Fernando Alonso se zdánlivě dopustil porušení pravidel, když využil svého systému pohyblivého zadního křídla mimo povolenou zónu. Nebylo to ale jeho vinou.

Využít nižšího přítlaku na zadním křídle sklopením elementu lze pouze na nejdelší rovince okruhu v délce přibližně 750 metrů. Televizní záběry ale ukázaly, že Alonso v jednu chvíli, byť pouze na moment, využil sklopení prvku mimo tuto povolenou zónu, což je v rozporu s pravidly. [Video zde]

Normálně by následovala penalizace, ale tato událost se obešla bez následků.

Podle informací televize BBC jde o chybu na straně softwarového systému FIA, který využívání pohyblivého elementu zadního křídla řídí a kontroluje. Ačkoli měl Alonso právo tohoto systému využít v celé délce přibližně 750 metrů, měl jej k dispozici na posledních přibližně 300 metrů rovinky. Právě proto dostal Alonso možnost, byť na krátkou chvíli, funkce systému využít na následující rovince, ačkoli bez zjevné výhody.

Oficiální vyjádření FIA není zatím k dispozici a dá se očekávat, že ani nebude do víkendu Velké ceny Turecka. Technici FIA navíc událost nadále šetří.

Doporučujeme

Články odjinud