Začíná sezóna DTM, za volant usednou tři bývalí piloti formule 1

Začíná sezóna DTM, za volant usednou tři bývalí piloti formule 1

Prvním z deseti závodů začíná tento víkend na Hockenheimringu sezóna šampionátu německých cestovních vozů. Za volant se posadí také Vitalij Petrov, Timo Glock a Paul di Resta.

Na první, druhý a možná i třetí pohled nemá formule 1 s DTM mnoho společného. Opak je ale pravdou. DTM používá podobný model závodního víkendu i stejné bodování. Společné znaky s formuli 1 však nalezneme také v oblasti sportovních a technických pravidel. V DTM najdeme DRS pro usnadnění předjíždění a každý jezdec má k dispozici sadu měkkým pneumatik. 

_T8R1666.jpg_T8R1791.jpg2013-DTM-10-Suer-4336.jpg

DTM letos čeká celkem 10 závodních víkendů, z toho čtyřikrát se šampionát podívá za hranice Německa do Maďarska, Rakouska, Ruska a Číny.

Loňský titul bude obhajovat Mike Rockenfeller, ale pozornost fanoušků formule 1 bude zřejmě směřovat spíše na tři bývalé piloty královny motorsportu.

Do DTM v posledních letech zamířila řada bývalých pilotů formule 1. Za volantem se objevil třeba David Coulthard nebo Ralf Schumacher, kterým se však příliš nedařilo. Prokletí prolomil až v loňském roce Timo Glock, který se hned ve třetím závodě a navíc se zcela novým týmem probojoval na stupně vítězů. V dalších částech sezóny se mu už sice tolik nedařilo, často vinou kolizí nebo technických závad, ale poslední závod Hockenheimring dokázal vyhrát.

V DTM soupeří tři značky: Audi, BMW a Mercedes

Glock zůstává i letos v týmu BWM MTEK. Kromě něj se v DTM v barvách Mercedesu v týmu Mücke Motorsport objeví Vitalij Petrov. Největší šance na dobrá umístění pak bude mít zřejmě Paul di Resta v týmu HWA Team (Mercedes).

Di Resta působil v DTM už před svým příchodem do formule 1 v letech 2007 až 2010. Celkem šestkrát se mu podařilo vyhrát a v roce 2010 se stal vítězem celé série.

Vedle Di Resty se za volant týmu HWA posadí mimo jiné také testovací pilot McLarenu Gary Paffett.

Oproti původním předpokladům bude i letošní jubilejní třicátý ročník DTM vysílat český kanál Sport 5 (DVB-T Praha a okolí nebo DVB-S). Sobotní kvalifikace začíná v 16:20, nedělní závod pak ve 13:20. Druhou možnost nabízí nekódovaný německý kanál Das Erste HD na družici Astra 19,2 E.

Kalendář závodů DTM

Pořadí Datum Okruh
1. 4. května Hockenheimring
2. 18. května Oschersleben 
3. 1. června  Hungaroring (Maďarsko)
4. 29. června  Norisring
5. 13. července Moskva (Rusko)
6. 3. srpna  Red Bull Ring (Rakousko)
7. 17. srpna  Nürburgring  
8. 14. září Lausitzring 
9. 28. září Kuang-čou (Čína)
10. 19. října Hockenheimring

Doporučujeme

Články odjinud