Začíná boj o 600 milionů liber ročně, kdo nabídne nejvíce?

Začíná boj o 600 milionů liber ročně, kdo nabídne nejvíce?

Není kouře bez ohně a i v případě možného prodeje komerčních práv F1 se zdá, že vše není tak nicotné, jak se Bernie Ecclestone snaží předstírat.

V blízké budoucnosti, také s ohledem na skutečnost, že stávající stabilizační pakt (Concordská dohoda) mezi týmy F1, FIA a současným držitelem marketingových práv CVC Capital Partners je platný pouze do konce příštího roku, se dá očekávat boj o komerční nadvládu nad formulí 1.

F1sport.cz informoval o zprávě Sky News, podle které News Corp (která Sky News vlastní) vyhodnocuje možnosti odkoupení práv. Další zájemci by se mohli objevit na Středním východě, tedy v oblasti, ve které je situováno více a více spolumajitelů současných týmů formule 1. O práva by se měla údajně zajímat i The Walt Disney Company.

Bernie Ecclestone tyto zprávy označil za nesmysl. Navzdory tomu to ale vypadá, že CVC se pokusí práva prodat v průběhu následujících dvou let. V nadcházející, velmi bouřlivé době vyjednávání nové Concordské dohody, se totiž očekává navýšení příjmů samotných týmů F1, což poníží příjmy CVC. Zvážení prodeje je tedy velmi na místě, tím spíš ve spojení s podezřením z úplatkářství v době prodeje práv firmě CVC.

CVC ročně získá přibližně 600 milionů liber, spodní hranice nabídkové ceny by neměla být pod úrovní 3 miliard liber.

Historie komerčních aspektů F1 je velmi bohatá. Platformu de facto vytvořil Bernie Ecclestone, coby tehdejší šéf Asociace konstruktérů F1 (FOCA) v roce 1981. V lednu byla podepsána první Concordská dohoda (původně nesla název Dohoda z Modeny). V roce 1998 dohodl Bernie Ecclestone třináctiletou smlouvu, podle které FIA pronajme komerční práva jeho společnostem. Stalo se tak za odhadovanou cenu 190 milionů liber, přičemž Ecclestone platil zpátky FIA 6 milionů ročně.

Mezi lety 2000 a 2006 došlo k sérii spíše složitých transakcí a bankrotů, včetně skupiny Kirch, aby v roce 2006 práva koupila současná CVC. S tímto nákupem je spojen zmíněný skandál s údajným úplatkem ve výši 50 milionů liber.

Smlouva o pronájmu práv FIA, uzavřená v roce 1998 na třináct let, byla prodloužena na 100 let. Rok 2011 je prvním. Právě tato smlouva je trnem v oku současného prezidenta FIA Jeana Todta. Mimo jiné proto, že na rozdíl od té původní neobsahuje roční poplatky FIA. Tato smlouva je také jednou z hlavních příčin velmi ochladlého vztahu mezi FIA a majitelem komerčních práv reprezentovaným Berniem Ecclestonem.

Doporučujeme

Články odjinud