Zachování MGU-H odrazuje nové výrobce, říká Cosworth

Zachování MGU-H odrazuje nové výrobce, říká Cosworth

Pravděpodobnost, že bychom v roce 2021 viděli ve formuli 1 nové výrobce pohonných jednotek, je spíše mizivá.

Formule 1 měla ambici nasadit v roce 2021 nové pohonné jednotky. Měly vycházet z těch současných, ale být jednodušší, levnější, hlasitější a usnadnit vstup novým výrobcům. Jednou z hlavních změn mělo být zrušení MGU-H.

Zatím to ale vypadá, že se nových pohonných jednotek nedočkáme. Dojde patrně jen k drobným úpravám pravidel – zvýšení množství paliva, otáček apod.

Výkonný ředitel Cosworthu Bruce Wood pro RaceFans uvedl, že zachování MGU-H odradí všechny zájemce o vstup do F1. Rekuperátor tepelné energie je velmi náročné vyrobit a zakomponovat. Mimo F1 s tímto zařízením nemá nikdo moc zkušeností. Je to také drahé a mimo F1 nepoužitelné.

Cosworth zvažoval, že by postavil pohonnou jednotku ve spolupráci s Astonem Martin. V tuto chvíli je to ale prakticky vyloučeno. 

„Určitě je to místo, ve kterém má jen málo lidí, včetně nás samotných, přímou zkušenost,“ řekl Wood o MGU-H. 

„Podle našeho názoru je to skvělá technologie, ale je překážkou, protože je tak drahá. A má velmi omezené uplatnění mimo motorsport.“

Současné týmy se podle Wooda postavily proti zrušení MGU-H. „Šel jsem na jedno z těch setkání a Arrivabene z Ferrari se postavil a řekl celkem výmluvně: ‚Pane FIA, utratili jsme v rámci tohoto souboru pravidel miliardu dolarů. Nemůžete to jen tak roztrhat a mít to jednodušší, protože takhle svět nefunguje.‛“

Wood také přiznal, že potenciální zájemce odrazuje také zkušenost Hondy, která do rozjetého vlaku nastoupila v roce 2015.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud