Zablokování změn pneumatik bylo krátkozraké, říká Newey

Zablokování změn pneumatik bylo krátkozraké, říká Newey

Šéfdesignér Red Bullu Adrian Newey připomněl, že Pirelli chtělo upravit zadní pneumatiky, ale týmy mu to zakázaly.

Pirelli připravilo nové zadní pneumatiky, ve kterých byl kov nahrazen kevlarem, a přivezlo je na testování do Kanady. Ale nezískalo souhlas všech týmů pro jejich závodní nasazení, a tak se muselo spokojit s úpravou výrobního procesu, aby se zbavilo oddělování běhounu.

"Je to smutné, ale taková je formule 1," řekl Newey. "V průběhu roku bylo dost jasné, že je tu několik znepokojujících selhání pneumatik. Pirelli na to přišlo s řešením, nebo se zdálo, že mají řešení v jiné konstrukci, kterou prvně nabídlo pro Montreal."

"Dva nebo tři týmy to vetovaly, protože měly obavy, že budou vyhovovat některým jiným týmům víc než jim. V důsledku této krátkozrakosti jsme skončili s tím, že formule 1 předvedla znepokojující výkon a měli jsme obavy o bezpečnost jezdců."

Newey tvrdí, že takové problémy nastat nemusely. "Podle toho, co vím, tak kdybychom měli tu jinou konstrukci, nedošlo by k tak katastrofickým selháním jako dnes."

"Z hlediska bezpečnosti jsou tu potenciálně dva problémy. Je tu vůz, kterému selhala pneumatika a který kvůli tomu může mít nehodu, ale také tu máte asi tři kilogramy běhounu, které najednou letí vzduchem. Pokud to trefí následujícího jezdce do helmy, nechtějme to ani domýšlet."

Doporučujeme

Články odjinud