Za pět minut dvanáct: Laudovi zbývalo pár dní života a chřipkou to nebylo

Za pět minut dvanáct: Laudovi zbývalo pár dní života a chřipkou to nebylo

Ve Vídni se lékaři opět setkali se zástupci médií, aby informovali o stavu Nikiho Laudy.

Niki Lauda se před pár dny podrobil transplantaci plic. Uvádělo se, že příčinou byly komplikace způsobené letní chřipkou. Podle lékařů je to ale nesmysl.

Lauda trpěl onemocněním plic. Konkrétně zánětem plicních sklípků, který byl doprovázen krvácením do plicní tkáně a do dýchacích cest. 

Laudův stav se později zhoršil. Imunitní buňky migrovaly krví do plic a napadaly tam tkáň. Podle lékařů to nakonec vede ke zničení a ztrátě zdravé plicní tkáně.

Podobné onemocnění je velmi vážné. Laudovi zbývalo pár dní, možná pár týdnů. Ihned byl proto zařazen na seznam čekatelů orgánů a dostal nejvýší možnou prioritu. Průměrná doba čekání je asi pět dnů. Dárcovský orgán byl nakonec z Německa. 

Lauda je hospitalizován ve vídeňské Všeobecné nemocnici (Allgemeinen Krankenhaus), kde podobných operací provedou 120 ročně, takže mají spoustu zkušeností. 

Nyní se Lauda rychle zotavuje. Pacienti bývají z nemocnice obvykle propuštěni po 2 až 3 týdnech, ale v případě Laudy to bude trvat asi o něco déle. Úspěšnost léčby je vysoká. Asi 90 % pacientů se dožije jednoho roku a 75 % pěti let. 

„Budoucí aktivity by se neměly výrazně lišit od předchozích aktivit,“ uvedl Walter Klepetko, který byl jedním z operujících lékařů.

„Pokud všechno půjde dobře, protože nikdy nemůžete nic zaručit na 100 %. Ale situace je taková, že opravdu očekáváme, že se vrátí k normálnímu způsobu života. Čas ukáže, zda dosáhneme tohoto cíle.“  

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud