Z Vettelových problémů s palivem podezírá Renault čerpací zařízení

Z Vettelových problémů s palivem podezírá Renault čerpací zařízení

Renault je přesvědčený, že během kvalifikace v Abú Zabí nedošlo k žádným technickým problémům s vozem ani k větší spotřebě paliva, příčiny Vettelových potíží hledá jinde.

Sebastian Vettel zastavil v závěru kvalifikace na trati, stalo se tak na žádost Renaultu. Jeho inženýři totiž zjistili, že ve sběrači paliva není dost benzínu.

"Mysleli jsme si, že někde nastal problém s palivovým systémem, a jak jsme později vysvětlili stewardům, nemohli jsme si dovolit, aby palivové čerpadlo pracovalo na sucho, protože by se mohlo zaseknout a způsobit selhání motoru," uvedl provozní šéf Renaultu Rémi Taffin pro Autosport. "Proto jsme to probrali s inženýry a rozhodli zastavit vůz."

Nakonec se ale ukázalo, a potvrdila to i všechna dosavadní šetření, že s vozem žádný technický problém nebyl. V nádrži prostě nebylo dost paliva. Vettelovi měl zůstat po dojetí do boxů alespoň litr benzínu, ale v momentě zastavení na trati ho měl už jen 850 mililitrů.

Inženýři Renaultu zkoumali vše a neodhalili ani zvýšenou spotřebu. Při svém vyšetřování se proto následně zaměřili na věci mimo vůz a dospěli k závěru, že zřejmě selhalo čerpací zařízení, jehož prostřednictvím mechanici odměří požadované množství paliva a posléze natankují do vozu. Říká se mu robot. Ten zřejmě nedodal tolik paliva, kolik měl.

"Provedli jsme hodně detailní šetření, a když se ohlédneme za tím, co jsme se dozvěděli mezi kvalifikací a nedělním ránem, bylo nám jasné, že nám v nádrži schází trochu paliva," vysvětloval Taffin.

"Zkontrolovali jsme čísla, zkontrolovali jsme to, co jsme udělali s palivovým robotem, a každé číslo říká, že jsme měli mít dost paliva. Takže Red Bull to teď kontroluje s dodavatelem svého robota, aby prověřil, že vše bylo správně. Právě to probíhá."

Renault proto čeká na závěry této kontroly, než přijme případná opatření. "Pokud bychom nakonec nenašli žádné vysvětlení, byli bychom překvapeni, ale společně s Red Bullem to prozkoumáme a pokusíme se najít nejlepší řešení. Bude to společné rozhodnutí. Neuděláme něco jen ze svého vlastního rozhodnutí," dodal Taffin.

Vettel byl sice za provinění proti pravidlům diskvalifikován z kvalifikace, ale po startu z boxové uličky si dojel pro třetí místo.

Doporučujeme

Články odjinud