Z pilotů mladších týmů se nejlépe předvedl Kovalainen

Z pilotů mladších týmů se nejlépe předvedl Kovalainen

Překvapením dnešní kvalifikace byl Fin Kovalainen, který se bez problémů dostal do Q2, týmový kolega Trulli už takové štěstí neměl. HRT a Virgin předvedlo své průměrné výkony, Ricciardo Liuzziho neporazil.

Lotus

Jezdci týmu Lotus se při startu zítřejšího závodu postaví na sedmnácté a jednadvacáté místo. Největšího úspěchu z celého pole nových týmů dosáhl Heikki Kovalainen, který se s přehledem dostal do druhé části kvalifikace. "Mám z toho obrovskou radost. Už před kvalifikací jsme věděli, že bude důležité dostat toho co nejvíc ze suchých pneumatik, protože jsme očekávali přeháňky, ale nevěděli jsme, kdy přijdou." Kovalainen zajel jedno velmi rychlé kolu už na počátku první části kvalifikace, takže mu pozdější déšť nezkomplikoval cestu. Finský závodník doufá, že se mu zítra v závodě bude ze sedmnáctého místa dařit. Týmový kolega Trulli však už takové štěstí neměl. Vzhledem k výkyvům počasí nestihl své nejrychlejší kolo vylepšit, odstartuje tedy až čtyři místa za svým parťákem.  Šéf týmu Tony Fernandes je v rozpacích. Na jednu stranu je potěšen dnešní formou Kovalainena, na druhou stranu zklamán výkonem Trulliho: "Jsem z Jarna trošku zklamaný. Budeme se muset snažit zjistit, co se mu stalo, protože mezi ním a Heikkim byl obrovský rozdíl. Ale teď se těším na zítřejší závod.“

HRT

Jezdci HRT v kvalifikaci nijak neoslnili, Liuzzi dojel třiadvacátý, nováček Ricciardo ještě jedno místo za ním.  "Moje první kvalifikace byla v pořádku," komentuje Ricciardo. "Počasí bylo ale trošku frustrující. Nemohli jsme zajet dvě jízdy, takže jsme byli omezeni jen na tu jednu, ale bylo to dobré." Australan původně plánoval porazit svého týmového kolegu, ale zaostal za ním o více než půl sekundy: "Jsem půl sekundy za Toniem, což není mnoho, ale pro závodníka je to opravdu dost. Chtěl bych být o trochu blíž zbytku pole, ale prozatím nemůžu víc očekávat.“ Jezdec věří, že svůj první závod v F1 dokončí. Liuzzi se však zítřejšího závodu obává: "Tento závod bude opravdu těžký, protože naši rivalové se zdají být rychlejší než v loňském roce. Věděli jsme, že tento okruh nebude našemu autu vyhovovat, ale musíme postupovat dále a uvidíme, jak to zítra půjde."

Virgin

Jezdci Virginu se kvalifikovali na dvacátém a dvaadvacátém místě. "Jsem opravdu šťasten z toho, kde dnes jsme. Dojel jsem dvacátý, zdolal jsem Trulliho a zajel jsem opravdu dobré kolo," komentuje situaci Glock. Tým si během třetího tréninku všiml, že se auto nechová dobře na suché trati, proto ještě udělali na poslední chvíli pár změn. Ty se ale v kvalifikaci ukázaly ne zcela účinnými. Na výkonu D´Ambrosia se stejně jako na výkonu řady dalších pilotů podepsalo počasí. Při prvním měřeném kole udělal chybu, druhé už zajet nestihl. I přesto zůstává pro zítřejší závod optimisticky naladěn.

 

Doporučujeme

Články odjinud