Z Daytony do Prahy! Robert Kubica v Česku převezme Zlatý volant | Foto: Getty Images / Joe Portlock

Foto: Getty Images / Joe Portlock

Z Daytony do Prahy! Robert Kubica v Česku převezme Zlatý volant

Navzdory přetrvávající pandemii se i letos uskuteční tradiční motoristická anketa Zlatý volant a do České republiky při této příležitosti opět dorazí slavný host. V roce 2021 bude na slavnostním předávání oceněn i jediný polský pilot formule 1 Robert Kubica.

Ještě před cestou do Česka čeká na Kubicu nemalá výzva. O posledním lednovém víkendu se Polák poprvé v kariéře zúčastní prestižní čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně, která tradičně otevře novou sezonu zámořského seriálu IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Rodák z Krakova utvoří posádku se dvěma dánskými piloty Dennisem Andersenem a Andersem Fjordbachem a s rakouským příslušníkem slavného šlechtického rodu Ferdinandem Habsburgem.

Čtveřice se bude střídat v prototypu třídy LMP 2 Oreca 07 Gibson #20 dánské stáje High Class Racing, který bude snadno k poznání díky barvám společnosti Orlen. Ta kromě Kubici od letoška podporuje i českou anketu Zlatý volant, v rámci které polský závodník převezme cenu Světová osobnost motoristického sportu.

In memoriam získá čestné ocenění také Břetislav Enge. Úspěšný automobilový závodník a otec Tomáše Engeho zemřel loni v září. Právě jeho syn Tomáš, který jako jediný Čech závodil s monopostem F1 a nedávno dokončil svůj první Dakar, převezme cenu za svého otce.

„Více než úspěšně kráčí ve stopách svého otce. Je dosud jediným českým pilotem F1, dvanáctkrát opanoval jako nejlepší jezdec anketu Zlatý volant a loni byl uveden do její Síně slávy,“ uvedla v tiskové zprávě Jana Svobodová, výkonná ředitelka pořádající marketingové agentury POZITIF.

Vinou vládních protiepidemických opatření bude letošní ročník ankety vyhlášen pouze ve čtyřech základních kategoriích. Kromě čestných cen pro světovou osobnost motorsportu (Kubica) a za celoživotní přínos motoristickému sportu (Břetislav Enge) bude předán Zlatý volant pro nejlepšího českého automobilového závodníka a Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového závodníka.

O nových majitelích cen rozhodne hlasování široké veřejnosti na webu ankety Zlatý volant společně s hlasy odborné poroty složené z motoristických novinářů. Obě skupiny hlasů mají stejnou váhu, fanoušci budou moci hlasovat od 27. ledna do 10. února.

Slavností předávání cen se uskuteční 18. února.

Doporučujeme

Články odjinud