Wolffová chce ženám pomoci prosadit se v motorsportu

Wolffová chce ženám pomoci prosadit se v motorsportu

Susie Wolffová oznámila, že se chce ujmout projektu, který by navýšil počet žen v motoristickém sportu.

Wolffová, která na konci loňské sezóny ukončila svou jezdeckou kariéru, na novém projektu spolupracuje s Britskou asociací motorsportu. Podrobné představení se uskuteční na akci Autosport International, která se koná příští týden v Birminghamu.

V roce 2014 se stala Wolffová poprvé po 22 letech první ženou, která se účastnila závodního víkendu formule 1, když dostala příležitost coby rezervní pilotka Williamsu absolvovat na Silverstonu první páteční trénink na Velkou cenu Velké Británie.

Odejít z motorsportu se rozhodla poté, co začala pochybovat, že někdy v budoucnu získá stálou závodní sedačku ve formuli 1.

„Když jsem přestala závodit, věděla jsem, že chci na oplátku i něco vrátit,“ řekla Wolffová pro BBC. „Chceme začít u motorsportu, ale v plánu je také rozšíření i do dalších aktivit, ve kterých nyní převažují muži.“

„Nikdy jsem neměla v plánu stát se pro někoho vzorem, nějak se to ale povedlo. Příležitosti tu jsou. Naším cílem je inspirovat talentované ženy proto, aby byl náš sport z dlouhodobého hlediska různorodý.“

Dosud poslední ženou, která se postavila na start velké ceny F1, byla v roce 1976 při GP Rakouska Lella Lombardi. Italka nastoupila celkem k 12 závodům. Před Wolffovou ženy ve F1 naposledy reprezentovala Giovanna Amati v roce 1992, která se však do žádného ze tří závodů, do kterých byla přihlášena, nekvalifikovala.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud