Wolff podporuje zavedení hlasitějších motorů do formule 1

Wolff podporuje zavedení hlasitějších motorů do formule 1

Šéf stáje Mercedes Toto Wolff je toho názoru, že by nové motory postavené podle pravidel platných od roku 2021 měly být hlasitější než ty současné.

Současné šestiválcové motory s turbem budou využívány ve formuli 1 až do roku 2020. Od sezóny 2021 vejdou v platnost nová technická pravidla, která přinesou změnu pohonných jednotek. FIA již nyní jedná s týmy o budoucí koncepci motorů pro „královnu motorsportu“.

Nynější šestiválce jsou u monopostů F1 využívány od roku 2014. Fanoušci si od jejich zavedení před třemi lety neustále stěžují především na nevýrazný zvuk. Toho si všimla i FIA a chce tento faktor zlepšit.

Vylepšení zvuku motoru by mohlo znamenat i návrat k osmiválcům. Zpětným krokům ve vývoji by nebyl příliš nakloněn šéf Mercedesu Toto Wolff, i když zvukovou stránku věci považuje za důležitou.

„V dnešní době, kdy se stále mluví o hybridech, úspornosti a autonomním řízení, zůstává závodění stále audio-vizuálním zážitkem. Zvuk je důležitý, nestačí jen vidět vozy jezdit rychle. Zvuk umocňuje zážitek z rychlosti a síly,“ řekl pro motorsport.com Wolff.

„U současné generace motorů jsme zvukovou stránku opomněli. Není to úplně špatné, u nové generace pohonných jednotek to ale musí být lepší.“

V současné době dodávají motory pro týmy formule 1 čtyři výrobci. Tím je podle Wolffa vytvořeno zdravé soutěživé prostředí. Na druhou stranu ovšem šéf německé stáje vidí výhody i v systému, ve kterém by figuroval pouze jeden dodavatel. To by mohlo pomoci k vyrovnání startovního pole, nicméně zavedení nezávislého dodavatele motorů není podle Wolffa moc reálné.

„Nyní si ve formuli 1 můžete vybrat motory od čtyř špičkových výrobců. Kdyby se měl vybrat jeden nezávislý dodavatel, muselo by se tak učinit co nejdříve. Jinak by nezávislé motory nemohly být využity již v roce 2021. Nejsem si ovšem jistý, jestli by na zavedení jednotného dodavatele pohonných jednotek přistoupily velké automobilky, které do formule 1 investovaly obrovské množství peněž,“ doplnil Toto Wolff.

Foto: Getty Images / Shaun Botterill

Doporučujeme

Články odjinud