Wolff označil Bottase za „parťáka“. Fin z toho není příliš nadšený

Wolff označil Bottase za „parťáka“. Fin z toho není příliš nadšený

Valtterimu Bottasovi se příliš nelíbila slova šéfa jeho týmu Mercedes Tota Wolffa o tom, že byl ve Velké ceně Maďarska vozů formule 1 „senzačním parťákem“.

Fin musel ve druhé polovině závodu na Hungaroringu bránit svou pozici před třetím Sebastianem Vettelem z Ferrari, zatímco na čele zvyšoval náskok Bottasův týmový kolega Lewis Hamilton.

Vettelovi se podařilo před Bottase (s drobným kontaktem) dostat až pár kol před cílem, kdy měl již Hamilton dostatečný náskok.

V rozhovoru po závodě pro Sky Wolff ocenil roli, jakou Bottas hrál.

„Je to trochu hořkosladké, nevím proč, jelikož Valtteri by si zasloužil stupně vítězů, když byl takovým senzačním parťákem,“ řekl Wolff. Šéf Mercedesu použil konkrétně slovo wingman, což je parťák při balení ženy. 

Bottas však nakonec v závodě dojel až na páté pozici, jeho cíle přitom byly mnohem vyšší. Wolffovy komentáře jej proto příliš nepotěšily.

„Tak zaprvé, parťák bolí. Zadruhé, nevidím pro mě z tohoto závodu žádná pozitiva. Chtěl jsem lepší výsledek. Mysleli jsme si, že teoreticky bychom měli být schopni zvládnout jen jednu zastávku. Kvůli Kimimu (Räikkönenovi) jsme museli zastavit dříve, než jsme chtěli,“ řekl Bottas.

„Museli jsme ho pokrýt a dvacet kol před koncem stále všechno vypadalo dobře. Mohli jsme kontrolovat rychlost a mou pozici, pak ale začaly zadní pneumatiky odcházet. Snažil jsem se bránit co nejlépe, co nejagresivněji, ale nakonec to skončilo poškozeným předním křídlem a vším,“ dodal.

Bottas by si chtěl o označení "parťák" s vedením Mercedesu promluvit. Podle svých slov nehraje podpůrnou roli pro Hamiltona.

„Myslím, že si po tomto závodě musíme promluvit. Jsme těsně za polovinou roku a bodový rozdíl je velký, tým ale v určitém momentu určitě rozhodne.“

Později svá slova mírnil

Bottas následně svá slova mírnil přes sociální sítě. Uvedl, že byl po závodě zklamaný z jeho výsledku. „Řekl by totéž o Lewisovi, pokud by byl ve stejné situaci a měl stejný závod. Máme stejné podmínky a týmu v tomto 100 % věřím,“ uvedl.

Závodní incidenty

Bottas také věří, že jeho kolize s Vettelem a následně i Danielem Ricciardem v závěru závodu byly závodními incidenty.

Za kontakt s Ricciardem ale Bottas dostal penalizaci 10 sekund.

„Seb měl dobrou rychlost v nájezdu do druhé zatáčky. V první zatáčce jsme měli souboj, já měl nos svého vozu ve druhé zatáčce na vnitřku stále vpředu, on byl na vnějšku. Zatočil velmi brzy a já neměl kam jet. Dotkli jsme se a já byl jediný, kdo měl poškozený vůz. Myslím, že to byl závodní incident,“ myslí si Bottas.

„S Danielem to bylo podobné. Byl jsem vedle něj na vnitřku. Neměl jsem polovinu předního křídla, takže jsem také probrzdil. Jsem si jistý, že viděl, že do té zatáčky najíždím poměrně rychle, ale on i tak zatočil, a došlo ke kontaktu.“

Foto: Getty Images / Will Taylor-Medhurst

Doporučujeme

Články odjinud